Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, παράλληλα με την έξοδο στις αγορές, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, στην παράδοση το μεσημέρι, του τελευταίου τμήματος της Ιόνιας Οδού, από την Πέρδικα Ιωαννίνων μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο, που ενώνει τον νέο αυτοκινητόδρομο με την Εγνατία Οδό και έχει μήκος, περίπου
«Πιστεύω, ότι είναι κοινός τόπος και κοινός στόχος όλων, να περάσουμε την κρίση, σε έναν χρόνο να βγούμε από τα μνημόνια. Για να το πετύχουμε αυτό, να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αλλά να το περάσουμε πιο ανώδυνα, δεν φτάνει η έξοδος στις αγορές, πρέπει να φτιάξουμε τη δική μας αγορά, να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει την δική του αξία για να το πετύχουμε αυτό. Κινούμαστε στον στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών για να υπηρετήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος έχουν όλα τα πλεονεκτήματα, για να έχουν ένα μεγάλο ποσοστό, σε αυτό το παραγωγικό κομμάτι της χώρας, με πρώτο το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου Ιόνια Οδός, η περίοδος κατασκευής τελειώνει στις 30 Αυγούστου. Όπως είπε ο υπουργός, στις αρχές του Σεπτέμβρη θα εγκαινιάσει το σύνολο του έργου, «ο Ηπειρώτης πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού σηματοδοτεί νέα έργα, νέα μέτωπα
Ο κ. Σπίρτζης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των έργων , ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην κατασκευή του, λέγοντας ότι η ολοκλήρωση του, «δεν σημαίνει κάτι για τις θέσεις εργασίας», αλλά σηματοδοτεί το άνοιγμα νέων και διευκρίνισε: «Νέα έργα, νέα μέτωπα, τόσο στον Ε65, όσο στα έργα που ακολουθούν την Εγνατία , δηλαδή συνδέσεις με τα αστικά κέντρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, στην Παραιόνια και βέβαια στην ωρίμανση και στην έναρξη του έργου σύνδεση Ιόνιας και Εγνατίας με την Αλβανία», ενώ πρόσθεσε: «Είναι κάτι που το χρωστάμε και στην Ήπειρο και στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, που επιτέλους μπορούμε να λέμε σαν χώρα, πως έχουμε ένα στοιχειώδες, ένα ικανό σε εύρος δίκτυο, ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια και να αναβαθμίσουμε και τις αστικές και τις εμπορευματικές μεταφορές».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ευχαρίστησε όλους τους δημόσιους λειτουργούς, τους νομικούς συμβούλους, την υπηρεσία, τους τεχνικούς συμβούλους που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και τους φορείς της πόλης για τη διαχρονική συμβολή τους. «Είναι πολλά στελέχη και της εταιρείας και του ΤΕΕ Ηπείρου, που από άλλες θέσεις που υπηρέτησαν έχουν συμβάλει με τις προτάσεις τους, στον σχεδιασμό και στο να κρατηθούν τα έργα ζωντανά όταν είχαν προβλήματα» ανέφερε.
Ο Χρήστος Σπίρτζης ευχαρίστησε και τον πρώην υπουργό Σταύρο Καλογιάννη που ήταν παρών στην εκδήλωση, για τη συμβολή του στο στάδιο των προτάσεων και της έναρξης του έργου. «Μπορεί να διαφωνούμε στο σύστημα των έργων και σε πολλά πολιτικά» είπε, για να τονίσει: «Τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν πρωθυπουργό, σε κανέναν περιφερειάρχη ή δήμαρχο, ανήκουν στον ελληνικό λαό που πληρώνει. Όλοι, όσοι περάσαμε σε αυτές τις θέσεις κρινόμαστε και συμβάλουμε για την ολοκλήρωση των έργων».