Η Αθήνα προλαβαίνει να εκπληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα που υπολείπονται έως τον Αύγουστο του 2018 “και θα το κάνει. ‘Αλλωστε δεν πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις κανενός μια παράταση του προγράμματος” ανέφερε ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές, τόσο γιατί “καταφέραμε να μειώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και να αντλήσουμε πρόσθετη ρευστότητα”, όσο και γιατί, “σε συμβολικό επίπεδο η επιτυχία της έκδοσης σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πλήρη έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018”.
Ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του προγράμματος, ενώ πρόθεση της είναι η χρηματοδότηση της χώρας να γίνεται εξολοκλήρου από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.
Επίσης, είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει πλέον να αποφασίσει τι θα πράξει, καθώς η εκκρεμής στάση του από το 2015 δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής εξέφρασε την αισιοδοξία του, βάσει στοιχείων που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για τη δυνατότητα υποστήριξης από την ελληνική οικονομία πλεονασμάτων 3,5% έως το 2021 και 2% έως το 2060.
Σε ό,τι αφορά την άποψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για “εύθραυστη” διαφαινόμενη ανάπτυξη, είπε ότι “αυτό που είναι εύθραυστο είναι οι προσδοκίες”, σημειώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα “με την εξάλειψη του δημοσιονομικού ρίσκου, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιτυχή έξοδο στις αγορές”, το οποίο πρέπει να προστατευθεί “αφού υπάρχουν παράγοντες εντός κι εκτός της χώρας που προσπαθούν να επαναφέρουν την αβεβαιότητα”.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για “στέγνωμα της αγοράς”, ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης κάθε μήνα, η αντιπολίτευση εκδίδει την ίδια ανακοίνωση αλλάζοντας τις ημερομηνίες και πρόσθεσε, καταλήγοντας στη συνέντευξή του, ότι “στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 μειώσαμε τα ληξιπρόθεσμα κατά 2,7 δισ. Euro και ο σχεδιασμός είναι να τα μειώσουμε κατά 1,2 δισ. Euro το επόμενο τρίμηνο με στόχο να τα μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του προγράμματος”.