Οι καταθέσεις βγάζουν «λαυράκια», αλλά…
«Λειψή η έρευνα για το σκάνδαλο, αφού δεν ανοίγουν οι λογαριασμοί των ΜΙΕ και Dolmarton, των κ. Ματαντού και Αβατάγγελου, ώστε να υπάρχει εικόνα των κινήσεών τους»
Αυλαία για τον κύκλο των καταθέσεων στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, με κορυφαία την παρουσία ενώπιόν της, του εγκαλούμενου πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου.
Η «PRESS Time» φέρνει για τρίτη συνεχή εβδομάδα στο φως της δημοσιότητας άγνωστα μέχρι τώρα, αλλά «καυτά» στοιχεία – ντοκουμέντα της συνολικής δικογραφίας, αλλά και της λειτουργίας της επιτροπής. Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται ότι το ΣΔΟΕ διερευνά και καταγγελία γνωστού δικηγόρου των Αθηνών για την ύπαρξη λογαριασμού του κ. Τσοχατζόπουλου στην ελβετική τράπεζα UBS, χωρίς όμως να προκύπτει μέχρι στιγμής κάτι επιλήψιμο.
Μέχρι τώρα έχει διαφανεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζει την εξαρχής δεδομένη βούλησή της, να παραπέμψει τον πρώην υπουργό σε περαιτέρω ποινική διερεύνηση των ευθυνών του, καθώς κατά την άποψή της προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης από πλευράς του των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. διαμαρτύρονται και ζητούν παράταση των εργασιών της επιτροπής, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πρέπει να υπάρξει χρόνος για τη συγκέντρωση στοιχείων και την τεκμηρίωση γεγονότων.
Κοινή πεποίθηση πάντως είναι, ότι ανεξαρτήτως αν τα δύο μεγάλα κόμματα θα συμφωνήσουν στο σκεπτικό του πορίσματος, η πρόταση παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου θα είναι κοινή. Ενδεικτικά της παραπάνω εξέλιξης, σύμφωνα με τα αποκλειστικά στοιχεία της «PRESS Time» είναι πρώτον το γεγονός ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Μπόλαρης, ήδη από τις 24 Μαΐου (περασμένη Τρίτη) έδωσε εντολή για τη συγγραφή του πορίσματος, πριν καν καταθέσει (απολογηθεί) ο κατηγορούμενος.
Δεύτερον, κατά την προχθεσινή κατάθεση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ κ. Μαϊτού και περί το τέλος της, ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζει την άποψη ότι πριν από το τέλος της έρευνας της επιτροπής δεν θα έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί των εταιρειών MIE και Dolmarton, των κ. Ματαντού και Αβατάγγελου, ώστε να υπάρχει εικόνα των κινήσεών τους και διατυπώνει τον εξής συλλογισμό: «η έρευνά μας μένει λοιπόν λειψή. Ίσως, υπήρχε λογική να κινούσαμε εμείς τις διαδικασίες και να αναστελλόταν η διαδικασία της επιτροπής μας, μέχρι να ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί.
Θα μου πείτε, θα το κάνει η Δικαιοσύνη. Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι εμείς καταλήγουμε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά για να το παραπέμψουμε στη Δικαιοσύνη», για να λάβει την απίστευτη απάντηση του Μ. Παντούλα (ΠΑΣΟΚ): «έχετε αμφιβολία;», με τον παραπάνω διάλογο να διεξάγεται παρόντος του μάρτυρα.
Τρίτον, παρόμοια είναι και η βούληση της Ν.Δ., με τον επικεφαλής της, Μ. Τζίμα, να δηλώνει από την πρώτη μέρα των εργασιών της επιτροπής: «είναι πολύ ισχυρό το δέσιμο των στοιχείων γύρω από τον κ. Τσοχατζόπουλο και θα έπρεπε να μας οδηγεί σε βεβαιότητα, συνδυαζόμενο μάλιστα με την οικονομική κατάσταση του ανδρός, η οποία δεν δικαιολογείται κατά κανένα τρόπο. Οι ενδείξεις, οι υπόνοιες, είναι συντριπτικές σε βάρος του, να κληθεί να αποδείξει ότι δεν χρηματίστηκε».
Στο μεταξύ, εντύπωση δημιουργεί η απαγόρευση από την επιτροπή στον εγκαλούμενο πρώην υπουργό να λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας 48 ώρες πριν την κατάθεση – απολογία του, ενώ κατά τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η επιμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην τήρηση της προθεσμίας της 6ης Ιουνίου για την κατάθεση του πορίσματος δημιουργεί υποψίες για το ότι συνδέεται άμεσα με τις ραγδαίες γενικότερες πολιτικές εξελίξεις των ημερών. Χθες, ο Άκης κατέθεσε πρόταση, να εξεταστούν ως μάρτυρες κι όλα τα μέλη του
ΚΥΣΕΑ του 2002, αλλά δεν έγινε δεκτή. Πού θα στηριχθεί η παραπομπή Για να είμαστε ειλικρινείς, η κυβερνητική πλειοψηφία ατύχησε στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων, στοιχεία ικανά για την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου. Μόνο ο Ν. Χατζηνικολάου κατέθεσε στοιχεία συνηγορούντα στην παραπομπή κα μερικώς ο εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, Ν. Μαϊτός.
Οι υπόλοιποι μάρτυρες, λιγότερο ή περισσότερο κατηγορηματικά, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν στην επιτροπή, ακόμα και ως προσωπική γνώμη, χρηματισμό του κ. Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, το σκεπτικό της αποστολής που έχει αναλάβει με την απόφαση της Ολομέλειας και το οποίο από καιρό σε καιρό υπενθυμίζει στα μέλη της επιτροπής ο κ. Μπόλαρης, αφορά στη διαπίστωση απλώς ενδείξεων τέλεσης των δύο αδικημάτων από πλευράς του πρώην υπουργού.
Από τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της επιτροπής διαφαίνεται ότι το σκεπτικό της παραπομπής θα στηριχτεί κυρίως στην κατάθεση του κ. Χατζηνικολάου και το δημοσίευμα του Der Spiegel, σε σχέση με την «πεποίθηση» που διατυπώνει ο εισαγγελέας του Μονάχου στην αντίστοιχη έρευνα στη Γερμανία για το ότι χρήματα έφτασαν μέχρι τον κ. Τσοχατζόπουλο.
Στη UBS υπάρχει λογαριασμός του Άκη με 9 εκατ.
«Η καταγγελία γνωστού δικηγόρου της Αθήνας και τα ποσά από την κυπριακή Τορκάσο, ξαδέλφου του Άκη, που μεταβιβάστηκαν μέσω της Morgan Stanley στην Ελλάδα»
Η γενική εικόνα της μαρτυρίας του Ν. Μαϊτού ήταν εξόχως αντιφατική. Έκπληκτα τα μέλη της επιτροπής, παρότι πίεσαν χαρακτηριστικά τον μάρτυρα για το αντίθετο, πληροφορήθηκαν ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ για την περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού «τον βγάζει λάδι», ειδικά ως προς το σκέλος της αγοράς των ακινήτων του. «Οι αγορές που έχουν γίνει κατά περιόδους δικαιολογούνται.
Δηλαδή, κάθε χρόνο αυτά τα ποσά μπορούσε να τα καλύψει. Οι αγοραπωλησίες ,ναι, δικαιολογούνταν με βάση το εισόδημα του» τονίζει χαρακτηριστικά. Από την άλλη, ο κ. Μαϊτός αναφέρει ότι το ΣΔΟΕ διερευνά επώνυμη καταγγελία γνωστού δικηγόρου της Αθήνας ότι στην τράπεζα UBS της Ελβετίας υπάρχει λογαριασμός του κ. Τσοχατζόπουλου με 7 ή 9 εκατ. ευρώ. «Δεν αναφέρει όμως (σ.σ. στην καταγγελία) από πού έλαβε την πληροφορία, από ποιον δηλαδή συγκεκριμένα», ενώ στη συνέχεια αρνείται να αποκαλύψει στα μέλη της επιτροπής το όνομα του δικηγόρου.
Η επιτροπή, ωστόσο, επενδύει σε ένα σημείο της κατάθεσης του κ. Μαϊτού, όπου τονίζει: «εμείς διερευνάμε τα ποσά που φέρεται η Κυπριακή Τορκάσο (σ.σ. εταιρεία που άνηκε σε εξάδελφο του κ. Τσοχατζόπουλου) να μεταφέρει στην Ελλάδα, για τις διάφορες αγοραπωλησίες που έχει κάνει, αλλά και τα εμβάσματα που έχει δεχτεί η μαμά εταιρεία στην Κύπρο από ελβετικές τράπεζες. Υπάρχουν εμβάσματα, που εμφανίζονται στις καταθέσεις της κυπριακής Τορκάσο, που μετά μεταβιβάζονται στην Ελλάδα, από κάποιον λογαριασμό στην Morgan Stanley. Είναι μια ελβετική τράπεζα.
Το 1999 και το 2000. Στις 1/10/1999, 11/1/2000 και 7/3/2000, πιστώθηκαν τρία εμβάσματα ποσού 4,5 εκατ. δολαρίων, 2 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. δολαρίων, τα οποία εστάλησαν από την Ελβετία, από τη Ζυρίχη». Συνδέει μάλιστα αυτή την κίνηση ποσών με την τρίτη κατά σειρά κατάθεση του κ. Ματαντού, εκπροσώπου της Ferrostaal στην Ελλάδα, στη γερμανική εισαγγελία (26 Οκτωβρίου 2010), την οποία διαθέτει η «PRESS Time» και όπου, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η Morgan Stanley είναι μια τράπεζα.
Μου ζητήθηκε να εμβάσω τα χρήματα αυτά, ο ίδιος, απευθείας στην τράπεζα, σε λογαριασμό με το όνομα «Κύρος». Τα χρήματα αυτά θα πιστώνονταν στο λογαριασμό «Κύρος». Η καταβολή αυτή έγινε από εμένα την ίδια ημέρα, όπως και η επόμενη καταβολή στις 5/12/2000 στην Morelia Trading S.A. Για τις δύο αυτές καταβολές έλαβα τηλεφωνική εντολή από τον κ. Μούλεμπενκ, καθώς επίσης κι ένα σημείωμα σχετικά με τον τρόπο πληρωμής». Κατά τα λοιπά, ο κ. Μαϊτός μίλησε για αρκετές αντιφάσεις και κενά που προέκυψαν από την έρευνά του, ιδίως όσον αφορά εμπλοκές των ίδιων προσώπων γύρω από διάφορες συναλλαγές – αγοραπωλησίες ακινήτων, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση «χταπόδι».
Έρευνα και για Παρίσι – Four Seasons
Ποιος πλήρωσε για το γάμο;
Η επιτροπή και ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι ξεσκονίζουν κάθε στοιχείο, που σχετίζεται με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του κόμματός τους. Μάλιστα, φαίνεται να θεωρούν ότι ο Αλ. Αβατάγγελος έχει πληρώσει τα έξοδα του γάμου του κ. Τσοχατζόπουλου το 2004 στο Παρίσι. Χαρακτηριστικά, προς το τέλος της εξέτασης του Ν. Μαϊτού (ΣΔΟΕ) – ο προεδρεύων εκεί εκείνη τη στιγμή – Α. Μανωλάκης ρωτά τον μάρτυρα αν η υπηρεσία του έχει ψάξει τα έξοδα του γάμου του κ. Τσοχατζόπουλου το 2004 στο Four Seasons.
Ο κ. Μαϊτός απαντά: «δεν μπορούμε να τα ψάξουμε, γιατί ο γάμος έγινε στο εξωτερικό». Σε συνέχεια νέας ερώτησης «δεν πληρώθηκε;», προσθέτει ότι «ναι, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε έλεγχο στις δηλώσεις των αντιστοίχων εταιρειών στο εξωτερικό». Είχε προηγηθεί σαφής υπαινιγμός την προηγούμενη ημέρα του κ. Σπ. Μοσχόπουλου προς τον Αλ. Αβατάγγελο, για το αν γνωρίζει τον πρώην υπουργό και αν έχει συμμετάσχει μαζί του σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είτε στη Γαλλία, είτε στην Ελλάδα.
Ο μάρτυρας αρνήθηκε κάθε σχέση, επαφή, αλλά και απλή γνωριμία με τον κ. Τσοχατζόπουλο και μάλιστα ζήτησε από την επιτροπή να κληθούν σε εξέταση κατ’ αντιπαράσταση. Παίρνοντας δε τη σκυτάλη Μ. Παντούλας ρωτά ευθέως τον επιχειρηματία: «διάβασα ότι μάλλον είχατε παρευρεθεί στο γάμο του κ. Τσοχατζόπουλου στο Παρίσι».
Ο μάρτυρας αρνείται κατηγορηματικά, αλλά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται: «δεν θέλω να αμφισβητήσω τα λόγια σας, μήπως η εταιρεία σας ή μέσω τρίτου εσείς συμμετείχατε στα έξοδα της εκδήλωσης εκείνης στο Four Seasons;» Ο μάρτυρας αρνείται εκ νέου και ζητά να τον φέρουν (σ.σ. τον Α. Τσοχατζόπουλο) να τον γνωρίσει με μεγάλη του ευχαρίστηση.
Ο κ. Παντούλας εξάλλου, ζητά στοιχεία από τον κ. Μαϊτό για τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου από το 1974, για να πάρει αρνητική απάντηση, ενώ ζητά επιμόνως στοιχεία για τις καταθέσεις τους, όπου ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του ΣΔΟΕ απαντά ότι δεν εμφανίζουν κάτι αξιόλογο.
Ο κ. Μαϊτός σε άλλο σημείο της κατάθεσής του τονίζει εξάλλου: «χαριτολογώντας θα σας πω το εξής. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες στην υπηρεσία μας, οι οποίες αναφέρουν ότι ο τέως υπουργός είναι ιδιοκτήτης σχεδόν θα έλεγα της μισής Ελλάδας. Δεν έχουν διαπιστωθεί ευθέως άλλες».
Αλεξ. Αβατάγγελος: «Δεν είμαι π… που τη βγάζουν στο κλαρί»!
Απολαυστική ήταν η κατάθεση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος δήλωσε και ιδιοκτήτης των «Τηνιακών Αμπελώνων», αλλά και ψυχολόγος!
Ο εν λόγω προσήλθε στην επιτροπή, με σκοπό να αξιοποιήσει τη δυνατότητα να μην καταθέσει επί της ουσίας, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα καταθέτει στην εισαγγελέα κ. Παπανδρέου για την ίδια υπόθεση ανωμοτί, ως ύποπτος δηλαδή. Τελικά όμως, η κατάθεσή του ήταν χειμαρρώδης, διαρκώντας δυόμιση περίπου ώρες!
Ο κ. Αβατάγγελος αρνήθηκε ότι μοίρασε μίζες και ότι γνωρίζει τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δήλωσε δε ότι τα ποσά που έλαβε από την Ferrostaal αφορούσαν υπηρεσίες που παρείχε η εταιρεία του στους Γερμανούς σε θέματα στρατηγικής, σχεδιασμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας και δεν είχαν σχέση με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, ούτε με τα αντισταθμιστικά οφέλη της σύμβασης για τα υποβρύχια, ενώ δέχθηκε να καταθέσει εκ νέου, αφότου ολοκληρώσει την κατάθεσή του στην τακτική Δικαιοσύνη.
Επειδή ωστόσο ήταν πολύ γενικόλογος, επικαλούμενος το υπόμνημα που θα καταθέσει στην τακτική Δικαιοσύνη, εκνεύρισε τα μέλη της επιτροπής, με χαρακτηριστική την ειρωνική έκρηξη του Μ. Βαρβιτσιώτη: «θα το διδάξουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία, πώς παίρνεις 11 εκατ. ευρώ για μια τέτοια υπόθεση».
Όμως, διαμαρτυρήθηκε για διαρροή του κ. Μπόλαρη προς τον Τύπο, περί συναντήσεών του με στελέχη της Ν.Δ., κάτι για το οποίο είχαν επίσης οξύτατη σύγκρουση με τον πρόεδρο της επιτροπής και οι βουλευτές – εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «εγώ την περασμένη εβδομάδα είδα κάτι το οποίο με εξέπληξε, ότι εγώ συνδέομαι με υψηλά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ότι ζητάω προστασία από τη Ν.Δ. κ.λ.π. Δεν έχω ανάγκη προστατών. Δεν είμαι π… που τη βγάζουν στο κλαρί, για να έχει ανάγκη προστασίας».