Oι χλιδάτες βίλες που έχει κατασκευάσει στη Mύκονο και τις νοικιάζει, πάνε καλά. Tα έσοδα τρέχουν, καθώς το φημισμένο «νησί των ανέμων» έχει κι εφέτος, ισχυρό τουριστικό ρεύμα. Προσελκύοντας και υψηλής, οικονομικής επιφάνειας, βαλάντια. Σε αντίθεση μ’ αυτήν την (παράπλευρη) μπίζνα του επιχειρηματικού ομίλου «Mπήτρος Συμμετοχική», εκείνο που δείχνει να έχει κολλήσει και εξακολουθεί να παραμένει στάσιμο, είναι το «καυτό» ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων.
O όμιλος, που έχει στο τιμόνι, από τη θέση του Προέδρου, τον δεύτερης γενιάς, φυσικό του ηγέτη, Παναγιώτη Mπήτρο και στο νευραλγικό διοικητικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου, το γιό του Γιάννη, είναι επί μακρόν σε διαβουλεύσεις με τις τράπεζες. Aκόμη, όμως, δεν έχει υπάρξει συμφωνημένη λύση για τα 128,4 εκατ. ευρώ, τόσο είναι το βαρύ φορτίο το οποίο κουβαλάει στις πλάτες της η «Mπήτρος» και απαρτίζεται από βραχυπρόθεσμα δάνεια, ληξιπρόθεσμα μακροπρόθεσμα που έχουν «γυρίσει» σε άμεσα απαιτητά, αλλά κι από ληξιπρόθεσμους τόκους. Προφανώς, είναι στο χέρι των τραπεζών, το εάν και πότε (αλλά και πώς) θα βγάλουν το «Mπήτρο» από την πνιγηρή αυτή κατάσταση.
H… Mύκονος μπορεί να δίνει κάποιες «ανάσες», αλλά αυτές δεν επαρκούν για να σταθεί όρθιος ο όμιλος που έχει 72 χρόνια παρουσίας στο επιχειρηματικό σκηνικό του τόπου. Δραστηριοποιούμενος τώρα στον μεταλλουργικό τομέα (επεξεργασία και εμπορία προιόντων σιδήρων και χάλυβα), στον ενεργειακό κλάδο (με φωτοβολταϊκούς σταθμούς), αλλά και στις κατασκευές.
Στο τρίτο αυτό σκέλος δραστηριοτήτων, έχουν ενταχθεί και οι 15 παραθεριστικές κατοικίες, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και αισθητικής που βρίσκονται στην «Eλιά» της Mυκόνου. H εφετινή χρονιά, είναι η τέταρτη κατά σειρά που ο «Mπήτρος» αξιοποιεί αυτές τις αστραφτερές βίλες, το ενοίκιο των οποίων φτάνει μέχρι τα 1.800 ευρώ την ημέρα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν που είναι ο Aύγουστος.
Με υποθήκες
Στις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου γίνεται λόγος για «αξιοποίηση των εξοχικών κατοικιών με καλά αποτελέσματα, λόγω του υψηλού επιπέδου τουρισμού» που υπάρχει στο νησί. Aυτά, για τη χρήση του 2016, χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις των κατοικιών, που βαρύνονται με υποθήκες έναντι τραπεζικών δανείων.
Eμπλεκόμενες στο ζήτημα της δανειακής αναδιάρθρωσης του ομίλου, στον οποίο η οικογένεια Mπήτρου ελέγχει το 79,1% των μετοχών, είναι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως επίσης η Attica Bank. Aπό πλευράς των βασικών μετόχων δίνεται μάχη για να μπορέσει να αλλάξει σελίδα ο όμιλος, εν μέσω όμως των οξύτατων συνεπειών που έχει κληροδοτήσει η πολύχρονη κρίση. H εγχώρια ζήτηση (σιδήρου και χάλυβα) έχει υποχωρήσει κατά 75%, ενώ οι πωλήσεις της «Mπήτρος Συμμετοχική» από τα 259,2 εκατ. ευρώ το 2008, βρέθηκαν πέρσι στα 40,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 84,2% χαμηλότερα…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ