Το Ισραήλ παρότρυνε κατά τα λίγα τελευταία έτη τις ΗΠΑ να αναλάβουν σθεναρότερη στάση εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ασκώντας επίσης πιέσεις οι διαβουλεύσεις με την ηγεσία του να έχουν και μία ορατή χρονικά κατάληξη εν τέλει δε, εάν παρίσταται η ανάγκη, “το Ιράν να πληγεί στρατιωτικά”, σύμφωνα με έγγραφα από το Wikileaks που διέρρευσαν σήμερα δημοσιευόμενα από την ισπανική εφημερίδα “Ελ Παΐς”.
Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κρατική ασφάλειά του, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας σε Αμερικανούς ομολόγους τους κατά το 2009, μετά από τον ερχομό στο Λευκό Οίκο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κι εστιάζοντας στις “ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης”. Οι ίδιοι Ισραηλινοί παράγοντες εστίασαν επίσης στο ότι όχι μόνον το Ιράν θα μπορεί να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα κατά του εβραϊκού κράτους, αλλά και “θα αναζωπυρώσει την κούρσα για ένα πυρηνικό οπλοστάσιο στο γεωγραφικό χώρο της Μέσης Ανατολής”.
Η μετατροπή του Ιράν σε πυρηνική δύναμη θα είναι μία “μείζων μεταβολή” σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας σ’ έναν Αμερικανό γερουσιαστή και καλώντας τον “οι ΗΠΑ να αναλάβουν δράση, γρήγορα”.
“Κυβερνητική μεταβολή”
Από το 2007, ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Μέϊρ Νταγκάν, τόνιζε την ανάγκη να παρεμποδίζεται η πυρηνική τεχνολογία να φθάνει στο Ιράν, καλώντας την Ουάσινγκτον να φροντίσει για “κυβερνητική μεταβολή” στην Τεχεράνη, μέσω του προσεταιρισμού των αντιπολιτευόμενων ομάδων προς την ιρανική κυβέρνηση. Παροτρύνθηκε, επίσης, η Ουάσινγκτον να λάβει “συγκαλυμμένα μέτρα” κατά του Ιράν, “λίγες μόνον εβδομάδες αφότου στο Ισραήλ κυριαρχούσε έντονη ικανοποίηση για τη δολοφονία Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα”. Ο ίδιος Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα, άσκησε πιέσεις και προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, “για υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης έναντι του Ιράν”. Περίπου την ίδια εποχή, Ισραηλινοί ειδικοί στα θέματα κρατικής ασφάλειας τόνιζαν ότι “η στρατιωτική απειλή (κατά του Ιράν) θα πρέπει να παραμείνει ανάμεσα στα υπό εξέταση θέματα” προς συζήτηση.
Σύμφωνα με τους ανωτέρω ειδικούς, “στην Τεχεράνη θα χρειαζόταν μόνο ένα έτος για να παρασκευάσει πυρηνικό όπλο και 2,5 έτη για να έχει οπλοστάσιο τριών όπλων της ίδιας κατηγορίας”.
Τέλος, σε ένα αμερικανικό διαβαθμισμένο τηλεγράφημα του 2007 αναφέρεται το επίσημο ισραηλινό ενδιαφέρον η χώρα να αποκτήσει το βαρύ βομβαρδιστικό ‘GBU-28’, αμερικανικής κατασκευής, “χωρίς τυμπανοκρουσίες”, ώστε να βοηθήσει αυτό στην περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν. Επίσης αναφέρονται -σε διάφορα τηλεγραφήματα της ίδιας κατηγορίας- η ισραηλινή επιφύλαξη, μήπως η Ρωσία δεν εναντιωθεί επαρκώς στο Ιράν στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματός του, αλλά και η επίσημη αμερικανική βούληση, “οι συνομιλίες με το Ιράν για το ίδιο θέμα, να μην παραταθούν επ αόριστον”.