Μπορεί –σχεδόν- όλες οι επιχειρήσεις να αποζητούν επενδύσεις για να τονώσουν την ρευστότητά τους ή να γιγαντωθούν, όμως αυτό, εφεξής, δεν θα είναι τόσο εύκολο. Αυτό, γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει αυστηρές διαδικασίες ως και «μπλόκο» στην εξαγορά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από πρόσωπα και επιχειρήσεις εκτός ΕΕ.
Βασικός στόχος, είναι η αντιμετώπιση των ανησυχιών για την άνοδο των κινεζικών επενδύσεων στους τομείς ενέργειας, υποδομών και μεταποίησης.
Στην ΕΕ, οι φόβοι είναι ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει τεχνολογική υπεροχή εξαγοράζοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία την ώρα που περιορίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επενδυτών στην εγχώρια αγορά της.
Τα νέα μέτρα για τις ελλείψεις που εμφανίζει το οπλοστάσιο της Ε.Ε. σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες όσον αφορά τον ενδελεχή έλεγχο εξαγορών από το εξωτερικό σε στρατηγικούς τομείς πρόκειται να ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Zαν-Κλωντ Γιούνκερ.
Επί της ουσίας, η ΕΕ θα κάνει «συγκεντρωτικά» πλέον αυτό που κάνουν μόλις 13 από τα 28 κράτη της: Δηλαδή, θα έχει ένα σύστημα για τον έλεγχο εξαγορών και άλλων επενδύσεων ώστε να αξιολογεί αν αποτελούν απειλή στους κοινούς στόχους, όπως τα κράτη αξιολογούν αν επιφέρουν κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια ή στην κυβερνητική πολιτική.
Εκτός αυτών όμως, οι Βρυξέλλες έχουν στο τραπέζι μια πιο extreme πρόταση για την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού σκαναρίσματος των επενδύσεων, που θα εφαρμόζεται σε εταιρίες οι οποίες έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Εκτός αυτού, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν καλύτερο συντονισμό των υφιστάμενων εθνικών συστημάτων ελέγχου για να ενθαρρυνθεί η χρήση παρόμοιων κριτηρίων στο μπλοκ όσον αγορά τις εξαγορές από ξένους επενδυτές. Ούτως ή άλλως, πολλοί Ευρωπαίοι είναι θορυβημένοι με τις εξαγορές από κρατικές κινεζικές εταιρίες και την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες με το Πεκίνο για μια επενδυτική συμφωνία που θα αυξάνει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά.
Σύμφωνα με έκθεση του Mercator Institute for China Studies και του Rhodium Group, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε. έφτασαν τα 35 δισ. δολάρια περίπου το 2016, μια αύξηση πάνω από δύο τρίτα σε σχέση με πέρυσι.
Από την έντυπη έκδοση