«Το ισχυρό ευρώ δεν ενοχλεί την ΕΚΤ»
Από τις αρχές το χρόνου το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά ανόδου. Ένα ισχυρότερο ευρώ ευχαριστεί τους καταναλωτές, ανησυχεί όμως τους οικονομολόγους. Μέχρι στιγμής πάντως η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει.
Το ευρώ ενισχύεται συνεχώς στις διεθνείς αγορές το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη Τρίτη η ισοτιμία με το δολάριο ξεπέρασε μάλιστα για πρώτη φορά σε δυόμιση χρόνια τα 1,20 δολάρια. Η ενίσχυση του ευρώ δεν πλήττει μόνο την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιριών. Ανησυχεί και την ΕΚΤ, η οποία ωστόσο δεν λαμβάνει κάποια μέτρα «εξασθένησης» του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Και ας μην ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας παρεμβαίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι λόγοι ενίσχυσης του ευρώ από τις αρχές του 2017 ποικίλουν. Παρατηρητές αποδίδουν την εξέλιξη στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ενδείξεις για τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Ένας λόγος θα μπορούσε ωστόσο να είναι και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία δεν ανακάμπτει τόσο δυναμικά όσο στο παρελθόν. Η ευφορία που πυροδότησε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αγορές εξανεμίστηκε, μιας και ο αμερικανός πρόεδρος δεν εφάρμοσε καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το δολάριο. Από τη μια οι πλημμύρες και καταστροφές στην Πολιτεία του Τέξας εντείνουν την ανασφάλεια των επενδυτών και από την άλλη την Τρίτη η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα πυραυλική δοκιμή. Με δεδομένους αυτούς τους κινδύνους οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε «σίγουρα λιμάνια», όπως το ελβετικό φράγκο. Την ίδια στιγμή όμως μειώνεται η αξία του δολαρίου.
Από την πλευρά της η Φραγκφούρτη παραμένει ψύχραιμη. Την περασμένη Παρασκευή μετά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι δεν είπε λέξη για το ευρώ κι ας γνωρίζει καλά ότι ένα ισχυρό ευρώ καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα της Ευρωζώνης στο εξωτερικό, γεγονός που ενδέχεται να συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος της ΕΕ για πληθωρισμό 2%.
Γιατί όμως σιωπά ο Μ. Ντράγκι; Οι ειδικοί δεν δίνουν εύκολες απαντήσεις. Κάποιοι θεωρούν την ισοτιμία των 1,2 δολαρίων «δίκαιη», τονίζοντας ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου απέχει ακόμα πολύ από το 1,80 που είχε φθάσει το καλοκαίρι του 2008. Κάποιοι άλλοι προειδοποιούν ότι πάντοτε είναι επικίνδυνο όταν μια κεντρική τράπεζα λαμβάνει μέτρα εξασθένισης του νομίσματός της. Και αυτό διότι επί της αρχής οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες του πλανήτη έχουν συμφωνήσει να μην παρεμβαίνουν άμεσα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι οικονομολόγοι της γερμανικής Commerzbank πάντως δεν αποκλείουν μια παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου.