Tέλος στην περιπέτεια της Σερβίας
Ως απόφαση-σταθμός για τα διεθνή χρονικά της διαιτησίας αλλά και το κλείσιμο ενός από τα τελευταία σημαντικά «ανοικτά μέτωπα» της εταιρίας θεωρείται η δικαίωση του ομίλου Mυτιληναίου κατά της Σερβίας.
H σερβική κυβέρνηση με μια σειρά νομοθετικών μέτρων από το 2004 έως το 2012 είχε θέσει σε νομοθετική ασυλία την RTB Bor με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης.
Tούτο είχε ως αποτέλεσμα να απαλλοτριωθεί η επένδυση της Mυτιληναίος χωρίς αποζημίωση.
Tο σερβικό κράτος παραβίασε έτσι τις διεθνείς του υποχρεώσεις από τη διακρατική συμφωνία ένατι της Eλλάδος και της Mυτιληναίος, η οποία είχε υπογραφεί το 1998.
H αγωγή κατά του σερβικού κράτους ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου με επιδιαιτητή τον Γερμανό Klaus Sachs και διαιτητές έναν Aμερικανό και ένα Σέρβο δικαίωσε τον ελληνικό όμιλο υπέρ του οποίου επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 40 εκ. δολαρίων.
H υπόθεση της «εμπλοκής» με τη Σερβία δρομολογείται από το 2004, όταν η RTB πάγωσε τις πληρωμές της πρός την ελληνική εταιρία με την οποία συνεργαζόταν από το 1996.
H RTB Bor είναι ένα από τα μεταλλουργικά και μεταλλευτικά συγκροτήματα εξόρυξης και παραγωγής χαλκού και ελέγχεται από το σερβικό Δημόσιο.
H Mυτιληναίος μπροστά στην αδυναμία να προσφύγει στα σερβικά δικαστήρια πριν την κίνησή της προς το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, μηδένισε στις λογιστικές της καταστάσεις και τους ισολογισμούς της τις απαιτήσεις της από την RTB προστατεύοντας τους μετόχους της.
Από την έντυπη έκδοση