Άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η τόνωση των εξαγωγών
Ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της ελληνικής Οικονομίας δίνει ο Μιχάλης Σάλλας, εξαίροντας μάλιστα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κρήτης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, με θέμα η Ανάπτυξη της Περιφέρειας της Κρήτης, με πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Ο πρόεδρος του Lyktos Participations, στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό 21,49% στην Παγκρήτια Τράπεζα, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός νέου σχεδιασμού εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα πρέπει να έχει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας και ασφαλώς της οικονομικής της προοπτικής. Για να γίνει όμως αυτό, όπως είπε, χρειάζεται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου.
«Φανταστείτε μια οικονομική και κοινωνική πλατφόρμα με ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα: Ανταγωνισμό και Ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, Δημοσιονομική Πολιτική και Διοίκηση, Τραπεζικό Ισοζύγιο και Κόκκινα δάνεια, Ασφάλεια και Κοινωνική Πολιτική, ιεράρχηση και ενίσχυση Διασυνοριακών Σχέσεων και Συναλλαγών, Παιδεία – Πολιτισμό, οικολογική και αισθητική αναβάθμιση. Όλα τα παραπάνω απαιτούν αντιμετώπιση και μακρόπνοο σχεδιασμό. Απαιτούν επεξεργασία, συμφωνία και τελικώς διατύπωση προτάσεων. Για τις προτάσεις όμως θα πρέπει να αξιοποιηθούν ειδικοί και επαγγελματικές οργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας, τονίζοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικόείναι η βάση στην οποία η κοινωνία και η εθνική οικονομία μπορούν να στηρίξουν την αναβάθμιση και την εξέλιξή τους.
«Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας πιστεύω πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη διαθέτει από τα υψηλότερα μορφωτικά επίπεδα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Σάλλας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ίσως ήρθε η ώρα να ανοίξει και στην Ευρώπη, υπό ένα πρίσμα διαφορετικό, μία σε βάθος διεξοδική συζήτηση για θέματα μείζονα, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, με συγκεκριμένο τρόπο και σχέδιο για κάθε χώρα.
Ειδικώς για την Ελλάδα, ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου και θέσεων απασχόλησης. «Οι συζητήσεις δεν φθάνει να περιορίζονται στους δείκτες ή σε κάποια ιδιωτικοποίηση. Χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια και υποστήριξη πάνω σε σχεδιασμένες πολιτικές π.χ. για τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων, την εξαγωγική πολιτική, την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών Τουρισμού, των υποδομών, την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς χρήματος, τη σύζευξη παιδείας και παραγωγής, ακόμη και βοήθεια με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών σε ότι αφορά τη δομή του πληθυσμιακού σχηματισμού στο μέλλον», επισήμανε. Όπως τόνισε ο κ. Σάλλας χαρακτηριστικά, ειδικά για τη χώρα μας, το 2050 ο πληθυσμός, εάν συνεχισθεί το σημερινό δημογραφικό μοντέλο, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, μπορεί να μην ξεπερνά τα 8,5 εκατ. από σχεδόν 11 εκατ. που είναι σήμερα. Η οικονομία της χώρας και το ασφαλιστικό της σύστημα θα πρέπει να υποστηριχθεί από ενεργό πληθυσμό 3 έως 3,5 εκατ. ανθρώπων έναντι 4,7 σήμερα.
Ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι στην Ευρώπη σταδιακά διαμορφώνεται μοντέλο μεγαλύτερης απελευθέρωσης πόρων και χρηματοδότησης έργων για ανάπτυξη τόσο Δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα.
Οι δυνατότητες της Κρήτης
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι διαθέτει ένα ισχυρό δυναμισμό, μια πρωτοπορία, καιτεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Η Κρήτη όπως είπε, τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Κυριαρχεί στον Τουρισμό, στην Αγροτική Οικονομία και το επιστημονικό δυναμικό της έχει να επιδείξει σημαντικότατο επιστημονικό και τεχνολογικό έργο.
Οι εξαγωγικές επιδόσεις του νησιού με βάση τα στοιχεία του 2016 ήταν θετικές. Το ισοζύγιο αγαθών συνολικά για το νησί ήταν πλεονασματικό. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 532εκ. και οι εισαγωγές τα 410εκ., δηλαδή 122εκ. ευρώ πλεόνασμα. «Υποστηρίζω λοιπόν ότι οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Αρκεί οι υποδομές και οι δημόσιες επενδύσεις να ολοκληρωθούν, ώστε οι συνθήκες προσφοράς που θα δημιουργηθούν να στηρίζονται σε σύγχρονο και αναβαθμισμένο οικονομικό περιβάλλον», είπε ο κ. Σάλλας.
Όπως τόνισε, στόχος για το μέλλον θα πρέπει να είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα έργων που πρέπει να ολοκληρωθούν ή και να ξεκινήσουν (αναβάθμιση αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη, αεροδρόμιο Καστελλίου, Βόρειος Άξονας, διαγωνισμός για την έρευνα και την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης κ.ά.).
Τέλος, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο της Παγκρήτιας Τράπεζας στην τοπική Οικονομία. Μετά την είσοδο της Lyktos ως στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της Τράπεζας. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας άρχισαν ήδη να φαίνονται. Η Διοικητική της ενίσχυση με την κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου και η μικρή ανασύνθεση του ΔΣ υπό την προεδρία του κ. Νίκου Μυρτάκη σύντομα θα αποδώσει καρπούς, εκτίμησε ο κ. Σάλλας.