«Τεράστια πρόοδος στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες»
Η Γαλλία θα συνεχίσει να πιέζει για μια φιλόδοξη εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει ο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.
Σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική, ο Γάλλος αξιωματούχος μιλά για «τεράστια πρόοδο στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες», χαρακτηρίζει «θετικό πρώτο βήμα» την έκδοση κρατικού ομολόγου τον Ιούλιο και εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα «μπορεί τελικά να δει το τέλος του τούνελ» για την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής.
Ωστόσο, τονίζει ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά – πολλοί άνεργοι και μια εύθραυστη ανάκαμψη – που σημαίνει ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν».
Αναφερόμενος στην παράμετρο του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διάσωσης, δήλωσε ότι θα είναι μεν «χρήσιμο να σκεφτούμε ξανά για τον συγκεκριμένο ρόλο διάφορων θεσμικών εταίρων» αλλά «για το μέλλον», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
«Για μια μακρά περίοδο, η Γαλλία έζησε πάνω από τους πόρους της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λεμέρ, κληθείς να αιτιολογήσει το σχέδιο περικοπής δημοσίων δαπανών στη χώρα του. Χαρακτηρίζει επίσης δύσκαμπτη τη γαλλική αγορά εργασίας, περιγράφοντας το σκεπτικό πίσω από την απλοποίηση του πλαισίου για τις απολύσεις αλλά και τις προσλήψεις που δρομολογεί η κυβέρνηση Μακρόν, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον προσανατολισμό της, στα αντίστοιχα διαρθρωτικά ζητήματα της Ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας κάνει λόγο για «αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον» της χώρας του «ιδίως στον μεταφορικό τομέα» της Ελλάδας. «Θα παρακολουθήσουμε στενά τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, και αναφέρεται στη 40μελή επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Πρόεδρο Μακρόν στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι η 4η χώρα σε ύψος επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Λεμέρ διακρίνει εξέλιξη στη στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, διαβλέποντας ένα «μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας» μετά τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, προς την κατεύθυνση «περισσότερης αλληλεγγύης» αλλά και «περισσότερης υπευθυνότητας» και δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη γνώμη του, απέναντι στις προκλήσεις που γεννά η παγκοσμιοποίηση, η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει δίκαιους κανόνες εμπορίου στη διεθνή σκηνή «και αυτό δεν είναι προστατευτισμός αλλά διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».