Σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια του αγροτικού κόσμου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δουλεύει ήδη εντατικά, προκειμένου να απλώσει «ομπρέλα» προστασίας και να μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί» η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.
Λογική του υπουργείου, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, είναι ότι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση ή περνώντας σε τρίτους που ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση έναντι μισθώματος, σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν.
«Σε αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» σημειώνει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, πεποίθηση του κ. Αποστόλου αποτελεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους «σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλά για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στο τέλος του 2017, για την οργανώμενη προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά τη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δίνει και το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, για τον αγροτικό συνδικαλισμό, το κόστος παραγωγής και τη δυνατότητα των ελληνικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου τοποθετείται για τη νέα ΚΑΠ και τις «αδικίες», όπως υποστηρίζει, που υπάρχουν για τους νέους αγρότες με βάση το σημερινό καθεστώς κατανομής των επιδοτήσεων (τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα) και δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι ένα πεδίο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να τεθεί εκ νέου επί τάπητος, προκειμένου να διευκολύνεται η είσοδος των νέων στον χώρο και ταυτόχρονα να μην ευνοεί τη «γεωργία του καναπέ».
Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παίρνει θέση αναφορικά με την έρευνα που γνωστοποιήθηκε, βάσει της οποίας τα Χριστούγεννα η αγορά του γάλακτος, διεθνώς, θα βρεθεί σε σταυροδρόμι, λόγω έλλειψης αποθεμάτων, με ορισμένους, μάλιστα, να υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει γάλα και αυτό που θα κυκλοφορεί θα είναι πανάκριβο, ξεκαθαρίζοντας ότι θέμα επάρκειας γάλακτος δεν υπάρχει στη χώρα μας. Δίνει, δε, τη δική του απάντηση τόσο στον παραγωγό που σκέφτεται εάν θα μείνει στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε αυτόν που ακόμη διερωτάται εάν θα εισέλθει στον χώρο.