Έτοιμη «να σπάσει αβγά αν χρειαστεί» είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς όφελος της παραγωγής και της απασχόλησης, όπως υποστήριξε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Εγκαινιάζοντας το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στην 82η ΔΕΘ, ο ίδιος ανέφερε ότι ο ρόλος της βιομηχανίας και της μεταποίησης σε αυτήν την επιδίωξη είναι κεντρικός, όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο και οξύμωρο, με βάση την αντίληψη που υπάρχει για την Αριστερά σήμερα.
Κατά τον κ. Πιτσιόρλα, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα τελευταία χρόνια μία τεράστια κρίση, αλλά τώρα που η οικονομία αρχίζει να μπαίνει σε νέα φάση, θα αρχίσει να δίνει δείγματα της δικής της αντίληψης για την παραγωγή και την ανάπτυξη. «Κεντρικό θέμα στη δική μας αντίληψη είναι ν’ αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο. Θα σπάσουμε αβγά αν χρειαστεί, αλλά αυτό το μοντέλο θα αλλάξει προς όφελος της παραγωγής, των σταθερών θέσεων απασχόλησης και των νέων εργασιακών σχέσεων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι τώρα να οργανωθεί η πορεία της οικονομίας σε νέες βάσεις και μπαίνοντας στη μετά τα μνημόνια περίοδο να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
«Στόχος και φιλοδοξία μας μεγάλη είναι να διαμορφώσουμε νέο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτή την αντίληψη ο ρόλος της βιομηχανίας και της μεταποίησης κατέχει κεντρική θέση. Ισως ακούγεται παράδοξο αυτό από τα δικά μας χείλη, αλλά δεν είναι, γιατί για εμάς κορυφαία αξία είναι αυτή της εργασίας. Οι δυνάμεις της εργασίας πρέπει να εργαστούν στενά για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, γιατί πέρασαν δεκαετίες που διεύθυναν τη χώρα κοινωνικές συμμαχίες άλλου τύπου και άλλα κοινωνικά στρώματα είχαν το πάνω χέρι. Η δική μας φιλοδοξία είναι οι δυνάμεις της εργασίας να αναλάβουν τις τύχες της χώρας, για αυτό και θα δείτε πράγματα που φαίνονται οξύμωρα με βάση την αντίληψη που υπάρχει για την Αριστερά σήμερα. Ποτέ δεν συμφιλιωθήκαμε με τη θεωρία της Ψωροκώσταινας, ποτέ δεν πιστέψαμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα υπηρεσιών, πιστεύουμε στην παραγωγή και την απασχόληση και στην άποψη που λέει ότι οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να οργανώσουν τις σχέσεις τους με τρόπο από τον οποίο να ωφελούνται όλοι» επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας.
Από την πλευρά του, ο γγ Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, τόνισε ότι ο πρωθπουργός έδωσε στίγμα αλλαγής σελίδας για την έξοδο από τα μνημόνια, που θα επιτευχθεί αν ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας, όπου κυρίαρχο κομμάτι είναι η βιομηχανία. «Το στίγμα το δώσαμε λίγο πιο πριν, απλά μέσα στην κουβέντα για τα μνημόνια και τις διαπραγματεύσεις πέρασε λίγο αθόρυβα. Ήδη, από το 2016 λειτούργησε φόρουμ βιομηχανίας, όπου η βιομηχανία, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, με προεξάρχον το δικό μας, διαμόρφωσε προτάσεις για τη βιομηχανική πολιτική και πάνω εκεί βαδίζουμε», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, αφού ξενάγησε τον κ. Πιτσιόρλα στο περίπτερο, υπενθυμίζοντάς του ότι τόσο η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας, όσο και ο κατώτατος μισθός είναι κατακτήσεις που πρωτοεφαρμόστηκαν στη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιχειρήσεις-διαμάντια, με έντονη εξωστρέφεια και παγκόσμια δραστηριότητα. «Χαιρόμαστε για τη μεταστροφή της κυβερνητικής πολιτικής προς τη στήριξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας» υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε ότι ο ΣΒΒΕ βρίσκεται στη διάθεση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ποιτικών προτάσεων και μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση.