Kάποτε ήταν μια επιχείρηση που παρήγε κέρδη και με υγιή ταμεία. Tο μέλλον της θα μπορούσε να είναι εξίσου ευοίωνο λόγω του «καλού ονόματός» της στο κομμάτι των νοσοκομειακών προμηθειών και του εξαγωγικού της προσανατολισμού, ακόμη και στις συνθήκες κρίσης. Όλα αυτά αν δεν μεσολαβούσε το περιβόητο PSI του 2012, το οποίο «κούρεψε» και την Medicon Hellas.
Aπό την πρώτη στιγμή ο ιδρυτής της εταιρίας, Σπύρος Δημοτσάντος είχε απευθύνει δριμύ «κατηγορώ» κατά της τότε κυβέρνησης και γενικότερα κατά των πολιτικών της, καθώς το ίδιο το κράτος είχε υποχρεώσει ομίλους όπως ο δικός του να αποδεχτούν κρατικά ομόλογα ως ένα είδος πληρωμής για προμήθειες που είχαν κάνει σε νοσοκομεία και τελικά τα «κούρεψαν», αφήνοντάς τους εκτεθειμένους. H ζημία από το PSI ανήλθε κοντά στα 20 εκατ. ευρώ με το ποσό πλέον να έχει αυξηθεί λόγω τόκων κι άλλων αιτιών στα 27 εκατ. ευρώ περίπου με τη Medicon να αδυνατεί να αντεπεξέλθει.
Aποκορύφωμα των αδιεξόδων της με επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες τις μειώσεις των νοσοκομειακών προϋπολογισμών και τις καθυστερήσεις πληρωμών από 11 έως 23 μήνες, είναι και η επίδοση διαταγής πληρωμής του Mονομελούς Πρωτοδικείου από την ETE για 1 εκατ. ευρώ πλέον των τόκων υπερημερίας, ενώ η τράπεζα προχώρησε και σε συντηρητική κατάσχεση ομολόγων μέχρι του ποσού του 1,066 εκατ.
Aν και το καλοκαίρι οι δύο πλευρές, -τράπεζες και εταιρία-, φάνηκαν να έρχονται πιο κοντά ως προς την διευθέτηση των δανείων, τελικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως όλα δείχνουν, σκλήρυναν τη στάση τους απέναντι στον Σπύρο Δημοτσάντο, ο οποίος μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη θα προβεί σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα.
Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, ο ίδιος είχε αφήσει αιχμές και απέναντι στις τράπεζες, ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ανταποκριθεί στον βαθμό που όφειλαν, στη στήριξη των προσπαθειών εξυγίανσης της εταιρίας, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να συνδράμουν προς μια λύση ώστε το υπολειπόμενο χρέος να είναι βιώσιμο, αποπληρώσιμο και «εύπεπτο».
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης, ο επιχειρηματίας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή μιας στρατηγικής συγκράτησης των δαπανών με σημαντικές μειώσεις προσωπικού και διπλό «μαχαίρι» σε αποδοχές, ενώ ποντάρει πολλά στις εξαγωγές που αποτελούν περίπου το 8-9% του τζίρου της εταιρίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ