Ανοίγει τα χαρτιά του ο πρόεδρος της Κομισιόν
Το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δίνοντας έμφαση στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος και με τα οποία φιλοδοξεί να περάσει ή ΕΕ από το σημερινό status quo σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα εντολή το 2019, εκτιμά ότι αρκετά διήρκεσε η ανάπτυξη πολεμικής μεταξύ κρατών μελών, και ήρθε η ώρα για σοβαρές αλλαγές. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο περιβάλλον του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί να αφήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής το στίγμα του στην Ε.Ε καθώς κλείνει ο ίδιος δυο δεκαετίες στους αποφασιστικούς θεσμούς της Ένωσης. Ενώ πολιτικοί αναλυτές στο Στρασβούργο παραλληλίζουν τις προτάσεις του με εκείνες του Ζακ Ντελόρ την δεκαετία του 90 σε ότι αφορά το λεγόμενο “βάθεμα της πολιτικής ενοποίησης” της Ευρώπης.
Η ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ -σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους- αναμένεται να θέσει πολλά ζητήματα και να συμπεριλάβει σημαντικές ανακοινώσεις αλλά όπως εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντα ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν αποφασίζει στο τέλος ποιά ζητήματα θα θίξει και ποιά όχι.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η ομιλία του θα κινηθεί μεν στο πλαίσιο των 5 σεναρίων που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο ως “Λευκή Βίβλος” στην Σύνοδο της Ρώμης για την 60ή επέτειο των Συνθηκών, αλλά ίσως ακουσθεί και ένα 6ο που ο ίδιος είχε αποκλείσει την τελευταία στιγμή, δηλώνοντας ότι τότε σε εκείνη την συγκυρία “αν το είχε κάνει θα είχε καεί”. Αυτό το έκτο σενάριο δεν φαίνεται πάντως να έχει ολοκληρωθεί. Την περασμένη βδομάδα μάλιστα γράφτηκε στον ευρωπαϊκό τύπο ότι βολιδοσκόπησε τους υπόλοιπους Επιτρόπους στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Τετάρτης ζητώντας τους να του πουν ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη στη χώρα τους. Ενώ λέγεται ότι ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλησε πριν την σημερινή ομιλία του “να ακούσει ισχυρούς παίχτες” για το μέλλον της Ευρώπης όπως την Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο με τους οποίους είχε τηλεφωνικές συνομιλίες.
Από την πλευρά τους οι Ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των έως σήμερα επιτευγμάτων της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν την πορεία προς μια ισχυρή ΕΕ η οποία θα πρέπει να δεσμευθεί να προστατεύσει τους πολίτες της και να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μετά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of Union) από τον Ζαν-Κλοντ Γούνκερ θα τοποθετηθούν καταρχήν οι πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος. ενώ προβλέπεται και δευτερολογία για να απαντήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Τζιάννι Πιτέλλα όπως έκανε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα υποστηρίξει ενέργειες “για μια ισχυρότερη Ευρώπη” και θα υπογραμμίσει ότι η αναθεώρηση των Συνθηκών “δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ταμπού”.
Από τα αριστερά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου θα ακουσθούν πολλά για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη για τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης αδιαφάνειας σε κρίσιμες αποφάσεις ενώ το προσφυγικό και η ανεργία θα είναι όροι που θα ακουσθούν συχνά στο ημικύκλιο του Στρασβούργου.
Ας σημειωθεί ακόμη ότι οι εντάσεις με την Πολωνία αλλά και οι δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία πάντα έχουν θέση σε παρόμοιες συζητήσεις.