«Οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά την δίωρης διάρκειας συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου κα Χρ. Καλογήρου, Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρας, Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρ. Μέτιος, Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Σπύρου, Αττικής κ. Δ. Μαραβέλιας και Πελοποννήσου κ. Ν. Πατσαρίνος.
«Θέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο αίτημα των Περιφερειών για «τουλάχιστον άλλα 40 εκατομμύρια για να φθάσουμε στο σημείο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των Περιφερειών στο σύνολό τους».
Οπως είπε, από το 2012 και μετά έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των Περιφερειών κατά 60% και ειδικότερα οι επενδυτικοί ΚΑΠ έχουν μηδενιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι Περιφέρειες έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους με λίγα να κάνουν πολλά. «Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες Περιφέρειες θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον» είπε και ξεκαθάρισε ότι οι Περιφέρειες «δεν θα δεχθούν καμία μείωση χρηματοδότησης στα πλαίσια της επισκόπησης δαπανών (spending review)».
Αναφερόμενες στα 27 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία δεσμεύθηκε ο υπουργός ότι θα εκταμιευθούν για επενδυτικούς ΚΑΠ (αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό), σημείωσε ότι «το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση».
Ζητείται μεταφορά πόρων για λειτουργικές δαπάνες, λόγω εκχώρησης αρμοδιοτήτων
Η ΕΝΠΕ ζήτησε από τον υπουργό να διπλασιασθούν τουλάχιστον οι πόροι για λειτουργικές δαπάνες, καθώς εκχωρούνται διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς τους αναλογούντες ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας, εποπτεία των ΟΕΒ, ελέγχους περιβάλλοντος, δαπάνες πολιτικής προστασίας.
Αναφερόμενος στους παρακρατηθέντες πόρους, σημείωσε ότι ξεπερνούν το 1,9 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. «Βεβαίως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα. Αξιώνουμε, όμως, εκείνα τα χρήματα που χρειάζονται για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας, καθώς και στο στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των Περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας».
Επίσης, ζητήθηκε να διαγραφεί κάθε καταλογισμός που έχει γίνει στις Περιφέρειες ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και άλλων τρίτων φορέων ως ποσοστού επί του εργολαβικού οφέλους για έργα που είχαν εκτελεστεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση. «Μας είπαν ότι δεν θα αιφνιδιάσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους αλλά θα υπάρχει εύλογος χρόνος για συζήτηση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς θέσαμε ως όρο την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Περιφερειών, ενώ επαναλάβαμε την κεντρική θέση της ΕΝΠΕ, την οποία, όπως γνωρίζετε, έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο εδώ και καιρό, για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Ο Υπουργός ανέλαβε ενώπιόν μας την πολιτική δέσμευση για αποσυναρμολόγηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους, εκτός αυτών που προβλέπονται συνταγματικά να ασκούνται από το κεντρικό κράτος, μαζί με το προσωπικό στις Περιφέρειες. Στο Υπουργείο γίνεται ήδη η σχετική προεργασία με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών.
Από εκεί και πέρα αναμένουμε τις θέσεις του Υπουργείου συνολικά για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και θα τοποθετηθούμε».