Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι συνδικαλιστές
Σε ανοικτό «μέτωπο» εξελίσσεται το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς, εν μέσω κλιμακούμενων αντιδράσεων της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει «πολεμικό κλίμα» μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών, ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνδέει την αξιολόγηση με τις κρίσεις προϊσταμένων.
Στη μία το μεσημέρι, η ΑΔΕΔΥ έχει διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή, ενώ, παράλληλα, έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12.30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ΑΔΕΔΥ δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει την απεργία – αποχή από τη διαδικασία η οποία ήδη «μετρά» έξι μήνες. Παράλληλα απέστειλε υπόμνημα προς τα κόμματα και τους βουλευτές, ζητώντας τους να καταψηφίσουν την τροπολογία και ξεκαθαρίζοντας ότι θα εμμείνει στη θέση της σε κάθε περίπτωση.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας χαρακτήρισε την τροπολογία «αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική», καθώς, όπως επεσήμανε, εκβιάζει τους εργαζομένους και όσους έχουν θέση ευθύνης. Βασικό επιχείρημα της ΑΔΕΔΥ, το οποίο περιλαμβάνεται και στο υπόμνημα που εστάλη στους βουλευτές και τα κόμματα, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να «τιμωρούνται» οι δημόσιοι υπάλληλοι με αποκλεισμό τους από τις κρίσεις, επειδή συμμετέχουν σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργία.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθαρίζουν ότι η «αξιολόγηση θα προχωρήσει», ενώ αποδίδουν και πολιτικές σκοπιμότητες στην ΑΔΕΔΥ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ξαφνικά βρήκε ρόλο». Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι, όταν καταρτίστηκε ο νόμος της αξιολόγησης επί υπουργίας Χριστόφορου Βερναρδάκη, δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση από τους συνδικαλιστές. Αργότερα, στις συναντήσεις τους με τη νυν υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, χωρίς ωστόσο να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση.
Οι ίδιες πηγές «καυτηριάζουν» και την αποχή των προϊσταμένων από τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι «εκείνοι οι οποίοι έχουν υπογράψει απολύσεις και διαθεσιμότητες κάνουν τώρα «αγώνα» ενάντια στην αξιολόγηση, η οποία σημειωτέον δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα» και υπογραμμίζουν ότι «οι προϊστάμενοι δεν τιμωρούνται γιατί συμμετέχουν στην απεργία αλλά γιατί δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους στα οποία περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση».