Αναβάθμιση πρυτάνεων, κατάργηση λεκτόρων και χρηματοδότηση βάσει επίτευξης στόχων, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τέλος Ιουνίου- αρχές Ιουλίου.
Ο νόμος βρίσκεται στην τελική του ευθεία και παρά τη μυστικότητα που τον κάλυπτε για όλο αυτό το χρονικό διάστημα και δημιουργούσαν ένα κλίμα, τελικά οι αλλαγές στη φιλοσοφία του είναι ελάχιστες.
Αντίθετα, συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται για το πώς θα βρεθεί η νομική φόρμουλα ώστε τα πανεπιστήμια, που είναι Νομοθετικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, να «ανοιχτούν» στην αγορά προσελκύοντας πόρους από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και να διαχειριστούν πλήρως και αυτόνομα την περιουσία και τα κληροδοτήματά τους.
Αναβαθμίζονται οι πρυτάνεις
Ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας αναμένεται ότι θα «αναβαθμίσει» τους νέους πρυτάνεις που θα προτείνονται από τον νέο Νόμο, καθώς μπορεί μεν να είναι διορισμένοι αλλά θα έχουν πλήθος αρμοδιοτήτων (όχι μόνο ακαδημαϊκές, όπως είχε αρχικά φανεί) αλλά και οικονομικές. Στα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ η πρόταση του υπουργείου Παιδείας παραμένει η ίδια: Διοικητικά Συμβούλια με ένα μέρος τους εκλεγμένο και ένα μέρος εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων οι οποίες θα επιλέγουν και θα διορίζουν τους πρυτάνεις του κάθε Ιδρύματος, μέσα από τις αιτήσεις που θα έχουν κατατεθεί από υποψήφιους από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που θα διορίζονται θα έχουν αυτονομία κινήσεων, εφόσον εγκρίνει το σχέδιό τους το ΔΣ του πανεπιστημίου τους, ενώ θα υπάρχει και μια σειρά θεμάτων, ακαδημαϊκών και οικονομικών, στα οποία θα παίρνουν αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται έγκριση «από πάνω». Πάντως, τα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ θα μπορούν να είναι και περιφερειακά και να διοικούν περισσότερα του ενός πανεπιστήμια.
«Κόβονται» οι λέκτορες
Δεν φαίνεται πάντως να αλλάζει ούτε η αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση της τέταρτης βαθμίδας στο διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Ετσι, παρότι αρχικά είχε υπονοηθεί ότι η διάταξη αυτή θα αλλάξει, οι λέκτορες καταργούνται και στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ο καθηγητικές βαθμίδες θα είναι τρεις (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής), ενώ οι λέκτορες που υπηρετούν σήμερα θα ενταχθούν σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα τους δοθεί η δυνατότητα να κριθούν.
Χρηματοδότηση βάσει στόχων
«Πολλά πανεπιστήμια δεν ενδιαφέρονταν για τη διαφάνεια στα οικονομικά τους και οι ηγεσίες τους έκαναν τα “στραβά μάτια” σε παρατυπίες που δεν δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα, γιατί δεν είχαν λόγο να είναι προσεκτικοί» δήλωσε στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Τόνισε επίσης ότι με τον νέο Νόμο, τα πανεπιστήμια θα αναλάβουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των οικονομικών τους βάσει κανόνων και προϋποθέσεων, ενώ η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται από τις επιδόσεις τους στις διαδικασίες αξιολόγησης.
Παραμένει στον νέο νόμο και η δημιουργία καινούργιας ανεξάρτητης Αρχής που θα έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης και θα την κατανέμει με βάση δείκτες ποσοτικούς.