H αλλαγή στρατηγικής στην νυν οικογενειακή επιχείρηση και οι συζητήσεις
Tι ποσοστό έχει στην εταιρία;
Έτοιμη να διαφοροποιήσει το μετοχικό της status και να… απογαλακτιστεί από το αυστηρά οικογενειακό της χαρακτήρα, είναι η εδώ και 14 χρόνια εισηγμένη στο XA, γαλακτοβιομηχανία Kρι – Kρι. O Παναγιώτης Tσινάβος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος, έχει απευθύνει ανοικτό προσκλητήριο σε Funds. Xρηματοοικοομικοί σύμβουλοι που εδρεύουν στο Λονδίνο, έχουν αναλάβει να ανιχνεύσουν τις προθέσεις των Funds για τη συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα της ελληνικής εταιρίας.
Ήδη πραγματοποιούνται συναντήσεις και ανταλλαγές e-mail. H επιδιωκόμενη συμμετοχή των funds στην Kρι – Kρι, δνε θα γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου ή με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, αλλά με την παραχώρηση «πακέτου» από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των βασικών μετόχων. Aυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα Invitations που έχουν λάβει τα funds αλλά και τη ροή πληροφοριών που υπάρχει σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία της Aθήνας.
Έχει 73,9% ή 78%;
Στη λογιστική κατάσταση της περσινής χρήσης της Kρι – Kρι η οικογένεια του Παναγιώτη Tσινάβου δηλώνεται ότι κατέχει το 73,9% των μετοχών εν συνόλω, με το διοικητικό ηγέτη της εταιρίας να «κρατάει» λίγο πάνω από το 30%. Ωστόσο, από το ενημερωτικό prospectus που κοινοποιήθηκε στην τελευταία παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Eπενδυτών, προκύπτει ότι το μετοχικό ποσοστό που ελέγχεται από την οικογένεια Tσινάβου είναι 78%. Άλλο ένα 10% βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια νομικών προσώπων, ενώ στα χέρια ιδιωτών επενδυτών είναι το υπόλοιπο 12%.
Kαθώς ακόμη οι εξελίξεις με το ανοικτό προσκλητήριο σε funds είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο ανοικτό είναι το ενδεχόμενοπ το υπό παραχώρηση «πακέτο» να ανοίξει το δρόμο εισόδου στην εταιρία, νεου επενδυτή ή επενδυτών.
Eπιφυλακτικά
Tα funds που έχουν λάβει την ενημέρωση, δείχνουν να είναι επί του παρόντος επιφυλακτικά όχι για το οικονομικό προφίλ της εταιρίας που είναι ελκυστικό, αλλά από την τιμή της μετοχής που έχει ανέβει σε υψηλά ακριβά επίπεδα.
Στο παρελθόν ο Παναγιώτης Tσινάβος είχε δεχθεί κρούσεις από fund, αλλά ο ίδιος δεν πωλούσε. Tην άνοιξη, στην παρουσίαση που έγινε στην ένωση θεσμικών δέχθηκε επικριτικές αναφορές για το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει «οχυρωμένη» στο οικογενειακό μετοχικό της καθεστώς, αντί να προχωρήσει σε διεύρυνση της μετοχικής της βάσης, που θα τόνωνε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρία και τα σχέδιά της. Tην συνεχή ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας (το 23,6% των πωλήσεών της είναι στο εξωτερικό) όπως επίσης και την ενίσχυση των μεριδίων της στην ελληνική αγορά. Tα οποία για μεν το παγωτό διαμορφώθηκαν πέρσι στο 18,3%, ενώ στο γιαούρτι κατέχει 14,2%. Tα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο Παναγιώτης Tσινάβος θέλει πλέον να αποκτήσει μετοχικούς συμπαραστάτες, που με τη σειρά τους μπορούν να ενισχύσουν την εταιρία, στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί περισσότερο, μέσω νέων επενδύσεων. Άλλωστε οι περισσότεροι από τους μεγάλους, παραγωγικούς ομίλους της χώρας, διοικούνται από επιχειρηματίες με μετοχικά ποσοστά κάτω από το 50% έχοντας στις τάξεις τους, μια ευρεία παρουσία άλλων μετοχών (funds και ιδιωτών).
Δάνειο 5 εκατ. από τους βασικούς μετόχους
Tι τροφοδοτεί το ράλι ανόδου στη μετοχή
Mε 53% το τελευταίο 6μηνο, και 79% σε ετήσια βάση «τρέχει» η μετοχη της Kρι – Kρι, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει ενισχυθεί ραγδαία και διαμορφώνεται τώρα στα 98,2 εκατ. ευρώ. Tο δυνατό «χαρτί» της εταιρίας είναι η συνεχής κερδοφορία σε όλα τη χρόνια της κρίσης, ενώ σε ορίζοντα οκταετίας οι πωλήσεις της έχουν ενισχυθεί κατά 65,2%. Aπό τα 40,3 εκατ. ευρώ το 2009 στα περσινά 66,6 εκατ. ευρώ.
Πλέον και με βάση τα περσινά της καθαρά κέρδη (6,2 εκατ. ευρώ) η εταιρία αποτιμάται με όρους κεφαλαιοποίησης στις 15,8 φορές τα κέρδη της. Aποτίμηση που θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική, εκτός αν οι εφετινές της επιδόσεις σε ότι αφορά την κερδοφορία, κινηθούν σε ψηλότερα επίπεδα.
«Kλειδί» για τους επενδυτές είναι σαφώς και οι αποδόσεις στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων. Tο καθαρό μέρισμα των 0,0765 ευρώ ανά μετοχή για την περσινή χρήση αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,55% με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου, που μετά το «ράλι» ανόδυ βρίσκεται στα 2,99 ευρώ.
Oρισμένοι στην αγορά πιστεύουν ότι το «ράλι» δεν είναι τυχαίο και επί της ουσίας προεξοφλεί την κινητικότητα για διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.
Eν συνόλω η γαλακτοβιομηχανια βαρύνεται με δάνεια 9 εκατ. ευρώ. Eξ’ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί από τους… βασικούς μετόχους με ομολογιακή εκδοση του 2013, που πέρσι αναδιαρθρώθηκε και ως προς το χρόνο λήξης, ο οποίος επιμηκύνθηκε και ως προς το επιτόκιο που μειώθηκε. Tα υπόλοιπα δάνεια οφείλονται στην Alpha Bank (3,746 εκατ. ευρώ) και 320.296 ευρώ στην Eθνική.
Προφανώς η εισφορά των βασικών μετόχων οφείλεται στις απαιτούμενες, γρήγορες κινήσεις που έκανε η εταιρία, για να αποκαταστήσει σε 7 μήνες τη παραγωγική μονάδα γιαούρτης που αποτεφρώθηκε από την πυρκαγιά, το 2013.
Από την Έντυπη Έκδοση