Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των Οικονομικών για το γεφύρωμα διαφωνίας μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ για την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η συμμετοχή και των ιδιωτών σε όποιες οικονομικές «θυσίες» που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, προβάλλει ως προϋπόθεση για την χορήγηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal από τη Βιέννη.
Οι αξιωματούχοι έχουν καταλήξει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ το χρόνο για τα έτη 2012 και 2013, με τα χρήματα να αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου διάσωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές προσκείμενες στο θέμα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας άσκησαν πιέσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ώστε οι ομολογιούχοι της Ελλάδας να αναλάβουν μέρος του «βάρους» αποδεχόμενοι την καθυστέρηση της αποπληρωμής των επενδύσεών τους, ήτοι την «αναδιάταξη» των ελληνικών ομολόγων κάτι που δεν δέχεται η ΕΚΤ.
Το Βερολίνο δεν έχει άλλη σοβαρή εναλλακτική επιλογή από το να δανείσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, όμως ενδεχόμενη αναδιάταξη του χρέους πιθανώς δεν μπορεί να αποφασισθεί τόσο σύντομα – στις συζητήσεις για το νέο πακέτο στα τέλη Ιουνίου. Η Γερμανία ωστόσο δεν έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πολλοί ιδιώτες αναλυτές εκτιμούν ότι ο καβγάς των Ευρωπαίων για το τι θα κάνουν τώρα, «χάνει» ένα ευρύτερο ζήτημα. Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της – άσχετα με το αν θα καθυστερήσει ή όχι της πληρωμές.
«Η αναδιάταξη του χρέους δεν είναι αρκετή», σημειώνει ο Rodrigo Olivares-Caminal, καθηγητής χρηματοοικονομικού δικαίου στο University of London. «Αυτό ήταν μία επιλογή το 2009, ή στις αρχές του 2010, όχι όμως το 2011».