Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής Siemens, κατηγορούμενοι για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.
Με το υπ’ αριθμόν 1732/2017 βούλευμά του το Συμβουλιο Εφετων κρίνει ότι οι κατηγορούμενοι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».
Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα πρώην στελεχη της εταιρείας κατά περίσταση, είναι για ενεργητική και παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία, ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση.
Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Μίκαελ Κουτσενόιτερ και Ρ. Σίκατσεκ θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, όπως και επίσης για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ.
Με το βούλευμα, το Συμβούλιο Εφετών διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Μίκαελ Κουτσενόιτερ και Ρ. Σίκατσεκ και διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταργεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (10/2009 και 13/2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφαράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas.
Υπενθυμίζεται ότι την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είχε αναλάβει η αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Το κόστος ανήλθε στα 259.032.250 ευρώ για το ελληνικό κράτος, χωρίς ωστόσο το συγκεκριμένο σύστημα ουσιαστικά ουδέποτε να λειτουργήσει.