H παραοικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν με το νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, π. εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Συγκεκριμένα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης αφορούσαν στην προστασία του στεγασμένου εμπορίου, στη σημασία του σεβασμού των ελεγκτών στον επαγγελματικό χώρο του ελεγχόμενου, στην προτεραιότητα της ουσίας και της αποφυγής της τυπολατρίας και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και ελέγχου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι οι κυριότερες εστίες φοροδιαφυγής δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι, αλλά είναι διάσπαρτες και καλά κρυμμένες στην παραοικονομία της χώρας μας. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εφαρμογής ενός κώδικα αλληλοσεβασμού μεταξύ κράτους και φορολογούμενων αλλά και της θέσπισης ενός δομημένου πλαισίου βασισμένου σε ένα αξιακό σύστημα χρηστής συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ επανειλημμένως έχει δηλώσει την επίσημη θέση της για την πάταξη της συστηματικής φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας των περίπου 60 και πλέον δισ. ευρώ (25-30% του ΑΕΠ) και του παράνομου εμπορίου των 25 δισ. ευρώ που στερούν έσοδα τουλάχιστον 13 δισ. ετησίως τόσο από τα δημόσια ταμεία όσο και από τα ταμεία των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορικών Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, η παραοικονομία από το παρεμπόριο υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, από το «μαύρο» χρήμα 8 δισ. ευρώ, από το λαθρεμπόριο 3 δισ. ευρώ, από τα τσιγάρα και ποτά 2 δισ. ευρώ, από τα καύσιμα 1 δισ. ευρώ και τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες περισσότερα από 22 δισ. ευρώ.
Στη συνάντηση, προτάθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης είσπραξης του ΦΠΑ να εξεταστεί η δυνατότητα μηχανισμού σύνδεσης on line των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία των Πληροφοριακών Συστημάτων και των Τραπεζών, για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής, απαλλάσσοντας τους εμπόρους από το ρόλο του «φοροεισπράκτορα».
Εκτενής αναφορά έγινε στα παράνομα κυκλώματα δανεισμού και τοκογλυφίας, η οποία δυστυχώς εμφανίζει πολλά θύματα στην αγορά.
Από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, ζητήθηκε από την ΕΣΕΕ να εξετάσει τα ενεχυροδανειστήρια χωρίς άδεια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά και τους «νεοσαράφηδες» που σαφώς και δεν εντάσσονται στα «ανοικτά» επαγγέλματα, ούτε νομιμοποιούνται ως αργυραμοιβοί να εμπορεύονται εκτός από τα οικογενειακά τιμαλφή την ανάγκη και την ανέχεια των χρεοκοπημένων Ελλήνων.
Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η απελευθέρωση του νόμιμου εμπορίου από την ομηρία του παρεμπορίου, για την επίτευξη της οποίας η ΕΣΕΕ πρότεινε τη λήψη άμεσων μέτρων, μεταξύ των οποίων ο Ειδικός Γραμματέα συμπεριέλαβε και τις ακόλουθες τρεις ενέργειες:
– αποτελεσματικοί έλεγχοι στα τελωνεία με την αγορά ειδικών αψίδων scanner στις πύλες εισόδου για τα containers,
– αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις ελέγχων στις αποθήκες λαθραίων και προϊόντων απομίμησης, και
– συνεχείς έλεγχοι στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ., όπου η παρέμβασή της κρίνεται απαραίτητη.
Τέλος, η ΕΣΕΕ η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του νόμιμου ελληνικού εμπορίου εκδήλωσε την επιθυμία της να υποβοηθήσει στο δύσκολο έργο πάταξης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου για το καλό της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας.