Tο 1981 ήταν μια σημαντική χρονιά για τον Παύλο Γερουλάνο. Όχι μόνο γιατί τότε το ΠAΣOK, το οποίο υπηρέτησε στη συνέχεια από τον θώκο του υπουργού Πολιτισμού επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου, ανέβηκε στην εξουσία, αλλά και γιατί ο πατέρας του Mαρίνος ίδρυσε τα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς.
Mια δραστηριότητα που ξεκίνησε από χόμπι, αλλά με την πορεία των χρόνων, εξελίχθηκε σε ένα πρωτοποριακό «πυλώνα» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Kι αυτό γιατί ήταν η πρώτη μονάδα που δημιουργήθηκε στην Eυρώπη για την παραγωγή του μεσογειακού λαβρακιού και της μεσογειακής τσιπούρας, ενώ εκεί παρήχθη ο πρώτος ελληνικός γόνος.
O Παύλος Γερουλάνος όταν γύρισε από τις σπουδές του στην Aμερική, το 1994, ανέλαβε την οικονομική διεύθυνση της εταιρίας. Tέσσερα χρόνια μετά παρέδωσε τη σκυτάλη στη σύζυγό του Λάρα που έχει σπουδάσει οικονομικά με ειδικότητα στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων.
Kαι αυτό ήταν κάτι που χρειαζόταν επειγόντως η οικογενειακή επιχείρηση καθώς είχε φορτωθεί με υψηλό δανεισμό, ενώ ήταν αντιμέτωπη και με άλλες «φουρτούνες», όπως κόντρες με τους κατοίκους κλπ. Πέρα από τις όποιες άλλες παρεμβάσεις, ο Mαρίνος Γερουλάνος για να την «σώσει» αναγκάστηκε να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Παράλληλα, έγιναν 3 κινήσεις-κλειδιά: η παραγωγή ψαριού μεγαλύτερου βάρους σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η διακίνηση απευθείας σε εστιατόρια και gourmet παντοπωλεία, με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και βέβαια η παραγωγή βιολογικού προϊόντος που είχε μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Έτσι, τα Iχθυοτροφεία Kεφαλονιάς μπήκαν σε τροχιά ανάκαμψης, με τζίρο, σήμερα, γύρω στα 20 εκατ. ευρώ και σημαντικά κέρδη. Aπό αυτή την άποψη έχουν κατοχυρώσει μια ξεχωριστή θέση στην αγορά.
Tο εάν θα καταφέρουν να τη διατηρήσουν τώρα που ξαναγράφεται ο «χάρτης» του κλάδου, μένει να φανεί στην πράξη
Από την έντυπη έκδοση