Η στρατηγική συμφωνία οριστικοποιήθηκε στις αρχές του έτους και υπεγράφη τον Μάιο
Eurobank και Banco Santander ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν την ευκαιρία σε περισσότερες από 2.000 ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις – μέλη του exportgate.gr να κάνουν με ασφάλεια, εμπιστοσύνη και πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, το μεγάλο βήμα προς τη διεθνή Aγορά.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των ελληνικών επιχειρήσεων -και κατ΄ επέκταση της ελληνικής Oικονομίας- αποτελεί διαχρονικό στόχο της Eurobank, η οποία έχει ήδη σημαντικό έργο και αναπτύσσει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μέσω της διαδικτυακής πύλης για το διεθνές εμπόριο και την επιχειρηματική δικτύωση Exportgate, η Eurobank αποκτά έναν στρατηγικό σύμμαχο στην προσπάθειά της να στηρίξει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας: Τον ισπανικό κολοσσό Banco Santander.
Το ιστορικό και η σημασία της συμφωνίας
Η αρχθκή συμφωνία των δύο τραπεζών για συνεργασία, με σκοπό την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, είχε γίνει την άνοιξη του 2016. Ωστόσο, λόγω των capital controls, η Santander προχώρησε το φθινόπωρο σε duediligence της Eurobank. Κατόπιν αυτού, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στις αρχές του έτους και υπεγράφη τον Μάιο. Μάλιστα στην παρούσα φάση, η Santander καταρτίζει σε συνεργασία με τη Eurobank τον κανονισμό βάσει του οποίου θα διοικείται η συμμαχία (Trade Alliance) διεθνών τραπεζών για τη διασύνδεση επιχειρήσεων παγκοσμίως, στην οποία προσβλέπει η Santander.
Στόχος της Santander είναι μέσα στην επόμενη τριετία να έχει επεκτείνει τιςεπιχειρήσεις – μέλη της πλατφόρμας της από 12.000 σήμερα σε 50.000, με κάλυψη από όλες τις ηπείρους. Από ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρει ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του Τομέα Συναλλακτικής Τραπεζικής της Eurobank Μιχάλης Τσαρμπόπουλος, στόχος είναι η συμμετοχή 2.000 μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για επιχειρήσεις με τζίρο από 5 έως 100-150 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της Eurobank είναι να προωθήσει και τη διασύνδεση στη «συμμαχική» διεθνή πλατφόρμα 5.000 μικρώνεπιχειρήσεων.
Εκτός της Eurobank, στην πλατφόρμα της Santander συμμετέχουν η σκανδιναβική Nordea και η ολλανδική Rabobank, ενώ σε διαδικασία συζητήσεων για ένταξη βρίσκεται η βελγική KBC, η ιταλική Banco Popolare (μάλλον με τη νέα μορφή), η αφρικανική Attijariwafa Bank, καθώς και τράπεζες από τον Καναδά, την Ινδία, την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Αυστραλία.
Το εύρος των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα και το σημαντικό ενδιαφέρον και από τράπεζες της Ασίας, ανοίγει τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τονίζει ο κ. Τσαρμπόπουλος. Και αυτό διότι δημιουργούνται ευκαιρίες όχι μόνο για εξαγωγές, αλλά και για εισαγωγές πρώτων υλών από προμηθευτές που θα “συναντήσουν” οι ελληνικές επιχειρήσεις στην εμπορική διαδικτυακή πύλη της Santander.
Ο κ. Τσαρμπόπουλος εστιάζει στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας, η οποία καταρχάς “πιστοποιεί” την ποιότητα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτήν. Δεν είναι απλώς ότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις πληρούν κάποια αντικειμενικά κριτήρια, όπως, π.χ., ότι έχουν αξιόλογη δράση στο διεθνές εμπόριο ή ότι δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση.
«Από τη στιγμή που μια επιχείρηση μπαίνει στην πλατφόρμα για να αναζητήσει πιθανό εμπορικό εταίρο, είναι ασφαλής ότι δεν έχει τον κίνδυνο να “συναντηθεί” με εταιρεία – φάντασμα και γνωρίζει ότι ο μελλοντικός εταίρος της δεν έχει πρόβλημα αφερεγγυότητας ή θέματα με ξέπλυμα χρήματος. Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται από το γεγονός ότι οι διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις ανήκουν στο πελατολόγιο διεθνών, εύρωστων τραπεζών και η δραστηριότητά τους “σκανάρεται” ενδελεχώς», επισημαίνει ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της Eurobank.
Ο ίδιος τονίζει και την ταχύτητα και ακρίβεια “συνάντησης” των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα, χάρη στις μοντέρνες ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιεί και οι οποίες εγγυώνται διαφάνεια, ταχύτητα και προσφορά εργαλείων που διευκολύνουν το “άνοιγμα” των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Ο νέος ρόλος της Τράπεζας
Αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο παγκόσμιο περιβάλλον είναι ο ικανοποιητικός βαθμός εξωστρέφειας, λέει ο κ. Τσαρμπόπουλος. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος σε μια τέτοια προσπάθεια είναι σημαντικός και κρίσιμος και δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη μέσω χρηματοδοτήσεων. Ουσιαστικά ο ρόλος της τράπεζας αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας πύλης εξόδου των πελατών της σε μεγάλες αγορές εκτός στενών εθνικών συνόρων καθιστώντας τους βασικούς τροφοδότες της οικονομικής ανάπτυξης”, αναφέρει.
Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank αποφάσισε να γίνει η ίδια «πύλη» εξόδου για τους πελάτες της προς το διεθνές εμπόριο, δημιουργώντας το 2013 την Exportgate και προχωρώντας τώρα στη συμφωνία με τη Santander.