Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχίζουν απόψε στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει και πάλι όχημα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής.
Στο πλαίσιο αυτό η ατζέντα των συνομιλιών είναι διευρυμένη με στόχο να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία σε ένα πλήθος ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας. Γι αυτό και στη Συνάντηση θα λάβουν μέρος εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών (Ν. Κοτζιάς, Ντ. Μπουσάτι, Ε. Ζαχαρίεβα και Ν. Ντιμιτρόφ) οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας.
Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν στις εργασίες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Μιχάλης. Βερροιόπουλος.
Η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής διπλωματίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας στα Βαλκάνια -αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου- και εγγράφεται σε μια σειρά αντίστοιχων σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας που προωθούνται από ελληνικής πλευράς τα τελευταία δύο χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα.
Σκοπός της συνάντησης είναι να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας, αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ριζοσπαστικοποίησης, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και των συνεπειών της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αισθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλα τα βαλκανικά κράτη.
Επίσης θα διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας σε ζητήματα όπως η πυρόσβεση -σε συνέχεια και της ελληνικής συνδρομής προς την Αλβανία στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού- αλλά και σε θέματα ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την προώθηση της διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά στη Συνάντηση θα εξεταστούν οι δυνατότητες προώθησης μιας συνολικής προσέγγισης των ζητημάτων αυτών, στη βάση πάντα των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς αυτά τα στοιχεία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων και την ουσιαστική προσέγγιση των υπό ένταξη χωρών με την Ευρώπη.
Αυτό, όπως υπογραμμίζεται, είναι το πολιτικό μήνυμα που φιλοδοξεί να προωθήσει η Ελλάδα, ότι η εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας -απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευημερία της περιοχής- μπορούν να διασφαλιστούν πιο αποτελεσματικά μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και δικτύων συνεργασίας.