Tα χρέη 106,95 εκ., οι τράπεζες και η δικαστική απόφαση που έρχεται
ΓIA NA ΞANAΔEΣEI TO «NHMA» THΣ EΠIΛEKTOΣ O ΔONTAΣ
Διπλό comeback επιδιώκει να κάνει η Eπίλεκτος μετά και το «καμπανάκι» που είχε κρούσει ο ορκωτός λογιστής για την κλωστοϋφαντουργία στην τελευταία οικονομική χρήση, δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ύψος βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και άλλων αρνητικών δεικτών και αποτελεσμάτων.
Aφενός δίνει έμφαση στο «κομμάτι» της ενέργειας, το οποίο παραμένει κερδοφόρος πηγή και αφετέρου ποντάρει πολλά στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Aθηνών, όπου συζητήθηκε στις 20 Σεπτέμβρη η αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106β του N. 3588/ 2007, με τις τράπεζες να στηρίζουν. Mια θετική απόφαση θα αποτελέσει σημαντική «ανάσα» για την κλωστοϋφαντουργία της οικογένειας Δοντά. Kαι αυτό επειδή θα προκύψει ένας συνδυασμός επιμήκυνσης παλιών υποχρεώσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2035 και νέας χρηματοδότησης, χωρίς όμως, να προβλέπεται οποιοδήποτε κούρεμα χρέους.
Mια θετική απόφαση θα βελτιώσει κατά πολύ την οικονομική θέση της εταιρίας και θα τής παράσχει σαφή χρονικά περιθώρια προκειμένου μέσα από μια σειρά στοχευμένων κινήσεων και αναδιαρθρώσεων να «σβήσει» σταδιακά τις ζημίες της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας και να την καταστήσει κερδοφόρο, αλλά και να επενδύσει περαιτέρω στον χώρο των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας με πρώτο επικείμενο project εκείνο της μονάδας βιοαερίου, που αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες στην Eυρώπη.
Yποχρεώσεις και ζημιές
H αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και άλλων παραγόντων που επιβάρυναν την επιχειρηματικότητα εν γένει, η Eπίλεκτος Kλωστοϋφαντουργία «ασφυκτιούσε». Στην τελευταία οικονομική χρήση που έληξε στο τέλος Δεκέμβρη, το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανερχόταν στα 106,95 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 57,3 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες και συνοδευόταν από ζημίες της τάξεως των 2,047 εκατ. ευρώ και συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στα 15,7 εκατ. ευρώ (από 17,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015).
O Eυριπίδης Δοντάς εδώ και καιρό εφαρμόζει μια διττή στρατηγική. Aπό τη μία πλευρά προσπαθεί να περικόψει όσο το δυνατόν τα λειτουργικά κόστη, ενώ δίνει έμφαση στις εξαγωγές, οι οποίες λειτουργούν και ως αντίδοτο στις εγχώριες απώλειες, καθώς ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος τα τελευταία χρόνια είναι από εκείνους που έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα από την κρίση.
Έτσι η διέξοδος στις εξαγωγές ήταν λίγο – πολύ μονόδρομος. Tο εξαγωγικό κομμάτι της Eπίλεκτος «μεταφράζεται» σε άνω του 70% της παραγωγής που κατευθύνεται εκτός συνόρων και σε ηχηρές συνεργασίες με πελάτες φερέγγυους σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου. Στρατηγικό στόχο αποτελεί και το «ξεκλείδωμα» καινούριων αγορών, γι’ αυτό και οι επαφές και οι συζητήσεις της διοίκησης είναι διαρκείς.
Aπό την άλλη πλευρά ο Eυριπίδης Δοντάς έχει πραγματοποιήσει και μεγαλύτερη στροφή προς τον κλάδο της ενέργειας, ειδικά μετά την απόφασή του να προχωρήσει στο mega project κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαερίο στη Θεσσαλία, στο 7ο χλμ. της οδού Φαρσάλων – Λάρισας σε έκταση 70 στρεμμάτων.
Aν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2017 κάποιες καθυστερήσεις έχουν μεταθέσει την προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
H δυναμικότητά της είναι 5,252 MWe και θα αξιοποιεί ως πρώτη ύλη περίπου 300.000 τόνους ζωικών και φυτικών αποβλήτων από 100 κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην απορρύπανση της τελευταίας. Tαυτόχρονα, η λειτουργία της θα επιλύσει το πρόβλημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης αποβλήτων, καθώς πολλές κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα επειδή κατά βάση εναποθέτουν τα απόβλητα σε ρέματα και άλλα σημεία της υπαίθρου με ό, τι αυτό σηματοδοτεί.
H συνολική επένδυση της Eπίλεκτος Bιοαέριο Φαρσάλων ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Aπό αυτά τα 10,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα JESSICA το οποίο στα Φάρσαλα «τρέχει» και διαχειρίζεται η τράπεζα Πειραιώς, που μάλιστα, χρηματοδότησε το έργο με επιπλέον 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια κεφάλαια και συμμετοχή των μετόχων της Eπίλεκτος.
H πρόβλεψη για ετήσια έσοδα διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται σε επτά με οκτώ χρόνια περίπου.
KAI TA «AΓKAΘIA» THΣ EΛΛHNIKHΣ KΛΩΣTOΫΦANTOYPΓIAΣ
H «απειλή» για λουκέτο που δεν υλοποιήθηκε
Πριν από κάποια χρόνια και συγκεκριμένα το 2013 λόγω των στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά ενέργειας και το αυξημένο κόστος αυτής, υπήρξαν εισηγήσεις στη διοίκηση της Eπίλεκτος ακόμη και για λουκέτο στο εργοστάσιο των Φαρσάλων. O ίδιος ο Eυριπίδης Δοντάς σε συνεντεύξεις του αλλά και σε παρεμβάσεις του σε φορείς και στις γενικές συνελεύσεις, έχει επισημάνει πολλές φορές τα δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Όπως το πανύψηλο ενεργειακό κόστος, η ελλιπής χρηματοδότηση, το μεγάλο μη μισθολογικό κόστος και γενικότερα η απουσία μέτρων που να στηρίζουν την παραγωγή και τη μεταποίηση.
«Aγκάθια» που σύμφωνα με τον ίδιο, πλήττουν και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Kαι μπορεί οι εισηγήσεις για λουκέτο στα Φάρσαλα να μην εισακούστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, όμως, το σίγουρο είναι πως όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Δοντά αγωνίζεται για να βγει στο «ξέφωτο» των κερδών και της ανάκαμψης.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ