«Στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση, διότι καλείται να διαχειριστεί υπερτοπικά ζητήματα» επεσήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας στην συζήτηση με θέμα: «Οργανώνοντας τον «Δήμο»:
Οι πόλεις ως εργαστήρια καινοτομίας και διακυβέρνησης», στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Greece Forward III Προοδευτικές Πολιτικές για τις Πόλεις του Σήμερα και του Αύριο», που συνδιοργανώνουν το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το Foundation for European Progressive Studies (FEPS).
Ο κ. Μπακογιάννης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «είμαστε όμηροι ενός συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού κράτους που επιμένει να έχει το μακρύ του χέρι στα συρτάρια μας». Ωστόσο υπογράμμισε ότι παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επιδείξει έργο πολλές φορές, ενώ έθιξε το θέμα της αυτοτέλειας αλλά και της μετάβασης αρμοδιοτήτων που θα δώσει τη δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες να διαχειρίζονται οικονομικά ζητήματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά αν παίρναμε λίγους βαθμούς ελευθερίας. Διότι δυστυχώς αν έχει υπάρξει διακομματική συναίνεση για ένα πράγμα αυτό είναι ότι “δεν θέλουμε να διώξουμε τίποτε από την Αθήνα”. Η πιο μεγάλη θεσμική αλλαγή που μπορεί να γίνει στην χώρα είναι η αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς τρέχουμε στον εκάστοτε υπουργό όπως τα παιδιά στους γονείς για χαρτζιλίκι. Άμα κόψουμε αυτή τη σχέση θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο», είπε.