«Αγώνας δρόμου» για ολοκλήρωση του 80% της αξιολόγησης έως τα μέσα Νοεμβρίου
Ο φόβος τυχόν δημοσιονομικού εκτροχιασμού ωθεί τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην άσκηση πιέσεων προς όλα τα υπουργεία με στόχο την αποφυγή επιπλοκών με τους δανειστές, ιδίως στον τομέα του προϋπολογισμού, αποκλίσεις στην εφαρμογή του οποίου θα έχουν ως συνέπεια καθυστέρηση στην πορεία ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης.
Το Μαξίμου φιλοδοξεί σε μια ολοκλήρωση τουλάχιστον κατά 80% της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου η ελληνική αποστολή να μην αντιμετωπίσει νέες αντιδράσεις από τους Θεσμούς, όπως στο παρελθόν. Προ τούτο ο κ. Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό του Γιώργο Χουλιαράκη καθημερινά «γραδάρουν» την πορεία των οικονομικών της χώρας, με την αρωγή μιας ομάδας τεχνοκρατών που ήδη συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και αποτελούν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος –σημαντικό στέλεχος της ελληνικής πλευράς και κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σπεύδει να τονίσει σε συνομιλητές του ότι έχει αρχίσει η πορεία τής μετάβασης για την «επόμενη μεταμνημονιακή μέρα». Υπενθυμίζει την αυτοδέσμευση έως το Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου της ολοκλήρωσης του 80% της αξιολόγησης και την ολοκλήρωσή της έως το τέλος του έτους.
Βιάση για υλοποίηση προαπαιτουμένων
Γεγονός είναι ότι, άμεσα, πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα στον τομέα της ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων, ώστε να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για ολοκλήρωση του μεγαλύτερου τμήματος της αξιολόγησης το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στο Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ, κανείς δεν επαναπαύεται, καθώς η πορεία αξιολογήσεων του προσφάτου παρελθόντος κατέδειξε ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση μπορεί να «μπλοκάρει». Στην παρούσα φάση, δύο σημεία του «μηνύματος» του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχετικά με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων και την επίτευξη, το 2018, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ, αποτελούν τα βασικά σημεία αναφοράς της κυβερνητικής δράσης.
«Στόχος είναι, έως τον Ιούνιο, να έχουν ολοκληρωθεί όλα» υποστηρίζει ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας το πόσο σημαντικά είναι η έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές, η έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το ελληνικό χρέος και ασφαλώς οι αναπτυξιακές πολιτικές μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.
Για την αναπτυξιακή πολιτική θα συζητήσει και το ΚΥΣΟΙΠ την Δευτέρα, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα γίνει το περιφερειακό συνέδριο στη Λάρισα, με τον κ. Δραγασάκη να είναι ομιλητής την πρώτη μέρα και τον πρωθυπουργό Αλέξη τσίπρα την δεύτερη.
Λιαργκόβας: Κόκκινη γραμμή το τέλος του έτους
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «εκτροπή» αν δεν κλείσει η αξιολόγηση εντός του 2017. «Θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις. Η κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους» είπε.
Αν και δεν ασπάζονται την άποψή του στο οικονομικό επιτελείο, κυρίαρχη άποψη είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι δεν πρέπει να γίνουν λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και αυστηροί κανόνες υπάρχουν αλλά και εποπτεία που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Κυβερνητική αντεπίθεση: Ναι μεν, αλλά…
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, Σε μια συγκυρία κατά την οποία κυριαρχεί η σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, το Μαξίμου έσπευσε να διαμηνύσει ότι σέβεται τις απόψεις, αλλά οι «αναγκαίες τομές» θα προχωρήσουν.
Έτσι, το όποιο θετικό κλίμα είχε διαμορφωθεί με φόντο τα οικονομικά στοιχεία, τορπιλίζεται τώρα από την άστοχη κατά πολλούς (και εντός ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης) κίνηση να ανοίξει το θέμα της ταυτότητας φύλου και να προκληθεί ένταση με την Εκκλησία.
Το αρνητικό κλίμα ενίσχυσε και η αποχώρηση της σοσιαλιστικής τάσης από το κόμμα, υπό τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο [βλ. σχετικά: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση].
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στην προεκλογική μάχη τού φθινοπώρου με σχετικά καλύτερους όρους απꞌ ό,τι το καλοκαίρι, ωστόσο το επιχείρημα αυτό αντικρούει η ΝΔ που εμμένει ότι η διαφορά έχει παγιωθεί, είναι μεγάλη και δεν ανατρέπεται, όποια τεχνάσματα κι αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός.
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις
Ανεξάρτητα από την υπόθεση της σύγκρουσης με την Εκκλησία, που θα φανεί πως θα εξελιχθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι σε πρώτο πλάνο. Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε σε Σέρρες και Κιλκίς, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.
Ως φαίνεται, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων για τις οποίες επιμένουν ότι οι δείκτες για τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την κυβέρνηση βελτιώνονται. Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως αντισταθμιστικά στις μνημονιακές υποχρεώσεις μέτρα, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται και στο κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί και φέτος και μάλιστα σε πολύ περισσότερους από πέρυσι, ενώ δεν αποκλείεται το εν λόγω ποσό να υπερβεί το ένα δισ. ευρώ και να κυμανθεί περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Βήμα, το ενδεχόμενο να είναι αυξημένο το μέρισμα σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες και μάλιστα να δοθεί νωρίτερα φέτος, δηλ. το Νοέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο, έχει αναπτερώσει το ηθικό των βουλευτών και αυτό αποτυπώθηκε και στην προ ημερών ενημέρωσή τους από τον κ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΕΚΕΠΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου) για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Πάντως όλα δείχνουν ότι, παρά την «ανανεωμένη» ατζέντα της συγκυβέρνησης, η μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την «γαλάζια» παράταξη δεν απέχει πολύ. Τα δύο «στρατόπεδα» ήδη ετοιμάζονται για ένα εξαντλητικό «μπρα ντε φερ» με αβέβαια, προς ώρας, αποτελέσματα…