Έρχονται μέτρα για την ανακούφιση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, με την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την παροχή κινήτρων -μείωση των εισφορών- για την επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών.
Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου γύρω από τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, τελούν υπό την τελική έγκριση των εκπροσώπων των θεσμών -τις επόμενες ημέρες- προκειμένου να ανακοινωθούν επισήμως.
Τα στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς.
Η υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα», θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ταυτοχρόνως προανήγγειλε «διορθωτικές παρεμβάσεις που θα επιβραβεύουν τους συνεπείς εργοδότες», ως προς το ύψος των καταβαλλόμενων εργοδοτικών εισφορών και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει θεσμικές ρυθμίσεις για τον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.
Είχε προηγηθεί η επίσημη διατύπωση των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου, που αφορούσαν κυρίως, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και την παροχή κινήτρων μέσω της μείωσής τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει το αίτημα του επιμελητηρίου για την θέσπιση πλαφόν στο ύψος φόρων και εισφορών που καλούνται να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, είναι:
Οι 120 δόσεις: Ένταξη των εργοδοτών στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού για ασφαλιστικές οφειλές. Εξορθολογισμός και διορθώσεις εισφορών. Επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50 – 55%. Αναγνώριση και επιβράβευση της εργοδοτικής συνέπειας. Διεύρυνση ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση για την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς τα κριτήρια ένταξης σε αυτήν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι το κούρεμα των προσαυξήσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να φτάσει έως και το 85%, ενώ για οφειλές στις εφορίες το 95%. Το ύψος της διαγραφής των προσαυξήσεων θα ακολουθεί το μέγεθος της οφειλής και τον αριθμό των δόσεων. Για συγκεκριμένες οφειλές και κατηγορίες οφειλετών εξετάζεται το ενδεχόμενο να κουρεύεται ακόμη και τμήμα της βασικής οφειλής. Η ρύθμιση θα αφορά ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα εντάσσονται και όσοι έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους. Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι τα 50 ευρώ για κάθε πιστωτή. Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τα ταμεία μέχρι τέλος Ιουνίου ξεπερνούσαν τα 23,3 δισ. ευρώ, με το 74% των οφειλετών να χρωστούν ποσά έως 15.000 ευρώ.
Οι αλλαγές στις εισφορές: Πέραν των άλλων το υπουργείο σχεδιάζει ένα νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς ωστόσο να προωθεί την τροποποίηση των ποσοστών των κρατήσεων, τα οποία θα παραμείνουν ενιαία για όλους. Με το νέο σύστημα θα καθιερώνεται πλαφόν (οροφή) στα ετήσια εισοδήματα, επί των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικές επιβαρύνσεις. Το νέο μοντέλο το οποίο αναζητεί το υπουργείο Εργασίας τελεί υπό την τελική έγκριση των δανειστών. Ωστόσο είναι – σε όλους σαφές – ότι απαιτείται η τροποποίηση του σημερινού – αποτυχημένου – συστήματος ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, το οποίο καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου.