Αναμένει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Τίμημα αντίστοιχο με την προηγούμενη προσφορά της (400 εκατ. ευρώ) αναμένει η Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), για το προς πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Ανδρέα Σιάμισιη.
«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά σήμερα και θα περιμέναμε να πετύχουμε ένα τίμημα τουλάχιστον αντίστοιχο της προηγούμενης προσφοράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.
«Αποφασίσαμε και συμμετέχουμε στην διαδικασία πώλησης του 35% στον ΔΕΣΦΑ και θα περιμένουμε να δούμε τις προσφορές που θα υποβληθούν. Η απόφαση για την πώληση δεν είναι οριστική και θα εξαρτηθεί από την τελική τιμή» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ τα χρονικά περιθώρια για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στενεύουν, καθώς, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την εκπνοή του 2017.
«Ο χρόνος είναι σύντομος, αλλά επιδιώκουμε να προχωρήσουμε στη συναλλαγή και να λάβουμε δεσμευτικές προσφορές τον Δεκέμβριο» απάντησε ο κ. Σιάμισιης σε σχετική ερώτηση.
Τα βελτιωμένα assets ανεβάζουν τις προσδοκίες
Την αναβάθμιση του προσδοκόμενου τιμήματος δικαιολογούν αφενός οι ανακτήσεις εσόδων (περί τα 300 εκατ. ευρώ) και αφετέρου τα μελλοντικά έργα που έχει αναλάβει και βελτιώνει την εικόνα των assets.
Συγκεκριμένα, στα επενδυτικά πλάνα του διαχειριστή εντάσονται αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, ο οποίος υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία τέλος του καλοκαιριού του 2018. Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ εμπλέκεται εναργά στην κατασκευή ή ολοκλήρωση αγωγών φυσικού αερίου διεθνών διασυνδέσεων, όπως η ολοκλήρωση του TAP και τα έργα της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (αγωγός IGB).
Ο οικονομικός «άσσος» – Κερδοφορία, ταμειακά διαθέσιμα και υψηλό μέρισμα
Το συνολικό ύψος του τιμήματος για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ σαφώς θα κριθεί και από το συνολικό μέρισμα που θα διατεθεί στους μετόχους (Ελληνικό Δημόσιο και ΕΛΠΕ) –ποσό κατ’ ελάχιστον 260 εκατ. ευρώ.
Η κερδοφορία της εταιρείας στο α’ εξάμηνο 2017 έφτασε στα 60 εκατ. ευρώ (σε 34,3 εκατ. έκλεισαν για όλο το 2016), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ταμειακή ρευστότητα βρίσκεται σήμερα στα 170 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μετά φόρων κέρδη για το σύνολο του 2017 θα φτάσουν στα 170 εκατ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, το περυσινό μέρισμα προς τους μετόχους ήταν 50% ενώ για εφέτος υπολογίζεται κοντά στο 85%. Τώρα οι μέτοχοι καλούνται να λάβουν την απόφαση της είσπραξης του μερίσματος που τους αναλογεί ή να το αφήσουν στην διάθεση του μελλοντικού επενδυτή, αυξάνοντας έτσι το ύψος των προσφορών των «μονομάχων».
Έτσι, οι δύο υποψήφιοι επενδυτές -η κοινοπραξία των Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία) και η ισπανική εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A.- θα αναγκαστούν να βάλουν βαθύτερα το «χέρι στην τσέπη».