Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ύποπτα δείγματα ψαριών-αλιευμάτων στην Ιχθυόσκαλα, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Αποστόλου. Το θέμα συζητήθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για τις αποζημιώσεις των αλιέων από τη ρύπανση στον Σαρωνικό.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, «οι ίδιοι οι παράκτιοι αλιείς από την ώρα που προέκυψε το ζήτημα σταμάτησαν με δική τους πρωτοβουλία και γιατί δεν υπήρχαν ψάρια, καθώς μετά τη ρύπανση τα μεγάλα ψάρια έφυγαν, αλλά και ταυτόχρονα γιατί ξέρουν και οι ίδιοι ότι αν χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους σ’ αυτές τις μολυσμένες περιοχές είναι σαν να αχρηστεύουν τα ίδια τους τα εργαλεία. Άρα, δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα».
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι εξετάζεται η ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τους αλιείς και περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει. «Εξετάσαμε τη δυνατότητα, κατ’ αρχήν, πώς μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, θα χρησιμοποιήσουμε το μέτρο της προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων και θα στοιχειοθετήσουμε σχετικό φάκελο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020, συζητήσαμε την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας. Μάλιστα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος υπάρχει η δέσμευση για τη σύσταση του Ταμείου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, προϋπόθεση για να ιδρυθεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι και η ολοκλήρωση τη συνδικαλιστικής εκπροσώπησης» σημείωσε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε:
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα δείγμα ότι υπάρχουν επιπτώσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες και τις οστρακοκαλλιέργειες».