Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου απασχολεί τις μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικές εφημερίδες.
Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της Handelsblatt για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, δύο ακόμη γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται σήμερα με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
H Welt στην ηλεκτρονική της σελίδα αναφέρεται στη Λέσβο και σημειώνει ότι «τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο θα μπορούσαν σύντομα να ξαναζήσουν μια νέα κρίση του προσφυγικού», ενώ παραθέτει και μέρος της επιστολής του δημάρχου του νησιού Σπύρου Γαληνού προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο δήμαρχος του νησιού αναφέρει ότι “η κατάσταση στα κέντρα καταγραφής είναι ανυπόφορη. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε μια κρίση σαν αυτή του 2015” και πως ο κ. Γαληνός επισήμανε ότι «το πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής είναι υπερπλήρη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν μήνες για την διευθέτηση των αιτήσεων ασύλου που καταθέτουν. Και διαρκώς προστίθενται νέες. Για το λόγο αυτό οι χώροι υποδοχής θα πρέπει να αποσυμφορηθούν και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα».
Στο προσφυγικό αναφέρεται και η TAZ του Βερολίνου και συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι οργανώσεις αυτές απέστειλαν κοινή επιστολή στις ελληνικές αρχές, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «’Ο χειμώνας έρχεται και για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τον περασμένο χρόνο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί’. Η επιστολή υπογράφεται από περισσότερες από σαράντα οργανώσεις στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο θέμα των προσφύγων. Εκτός από τις διεθνείς οργανώσεις όπως είναι η Sea Watch και η Borderline Europe είναι και αρκετές ελληνικές. “Για τους κατοίκους εδώ είναι ανυπόφορο, να βλέπουν τους ανθρώπους στη γειτονιά τους να μην έχουν αρκετό φαγητό και να καίνε πλαστικά για να μην κρυώσουν” δηλώνει η Μέριλυ Στρου, η οποία ζει χρόνια στην Ελλάδα».