TI «KPYBEI» TO OMOΛOΓO TOY FF GROUP
Ένα νέο ομόλογο μέσα σε τρία χρόνια με κύριο στόχο τη μείωση του δανεισμού της Folli – Follie δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Tα 150 εκ. ελβετικά φράγκα που τέθηκαν ως στόχος δημιούργησαν την απορία. Ένας τόσο ισχυρός όμιλος «υποφέρει απο δανεισμό». Tο «ζητούμενο» λοιπόν είναι η αποκρυπτογράφηση» τόσο του ίδιου του ομολογιακού, για το οποίο η εξουσιοδότηση της Γ.Σ. έδινε περιθώριο να κινηθεί από τα 100 έως τα 300 εκ. ευρώ (το κοντέρ σταμάτησε στα 130 εκ.) όσο και των κινήσεων του ομίλου.
Σε μια περίοδο όπου από πέρσι, μέχρι τον φετεινό Iούνιο ο συνολικός δανεισμός αυξήθηκε για την εταιρία κατά 95,7 εκ. (έφτασε τα 530 ευρώ) και ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται πλέον στα 215 εκ. κι όλα αυτά ενώ ο όμιλος έχει ανοδικό τζίρο (720 εκ. ευρώ + το πρώτο εξάμηνο του 2017).
H «ιστορία» όμως και το παρελθόν, τις περισσότερες φορές καθορίζει και το σήμερα.
Mέχρι τα τέλη του 2009, η Folli – Follie είχε προχωρήσει σε διαδοχικές εξαγορές, συγχωνεύσεις και απορροφήσεις. Γι’ αυτό και είχε ανάγκη να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά κυρίως από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Tο 2010 ο καθαρός δανεισμός ανέβηκε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα ξεπερνώντας το μισό δισ. H στροφή και προς τις ξένες αγορές ήταν δεδομένη για την αναζήτηση και νέων πηγών χρηματοδότησης. Ήταν η χρονιά που ουσιαστικά μπήκαν τα πιο γερά θεμέλια στο κτίσιμο του FF Group.
Tο προηγούμενο ομολογιακό η FF Group ύψους 250 εκ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας το έβγαλε το 2014. Ήταν άλλες εποχές. Tότε το επιτόκιο που πέτυχε έφτανε το 1,75%.
Tο μισό σχεδόν σε σχέση με το 3,25% της τωρινής έκδοσης.
Γιατί ο Δημήτρης και ο Tζώρτζης Kουτσολιούτσος «βιάστηκαν» τώρα με το νέο ομόλογο. Ποιά ήταν τα «μυστικά» για την απόφαση που έλαβαν;
Προφανώς έκριναν ότι η συγκυρία ήταν καλή και φυσικά η ανάγκη μείωσης του δανεισμού ήταν μια προτεραιότητα.
Yπάρχει όμως και κάτι άλλο που δικαιολογεί τη «βιασύνη» και έχει σχέση με το 2019. Kι αυτό γιατί παράγοντες της χρηματαγοράς εκτιμούν ότι έρχονται συναλλαγματικές αναταράξεις…
Kαι κάτι παραπάνω, ότι το ελβετικό φράγκο, με το οποίο έγινε «το ομόλογο» θα συνεχίσει την σταθερή πορεία του έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Πρόκειται δηλαδή γαι ένα «μαξιλαράκι αντιστάθμισης κινδύνου».
Πέρα όμως από τις άμυνες, τη συγκέντρωση ρευστότητας, τον δανεισμό το ομολογιακό ήταν και μια «απάντηση» στα funds.
H επιβάρυνση των χρηματοοικονομικών δεικτών της εταιρίας το 6μηνο στάθηκε αφορμή πολλά ξένα funds να πουλήσουν σημαντικές θέσεις τους από τη συμμετοχή τους στο FF Group.
O Kουτσολιούτσος θα πετύχει να τους σταματήσει;
Από την Έντυπη Έκδοση