Eπιχειρηματικές συμφωνίες αλλά και διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας, συνολικής αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, υπογράφηκαν μεταξύ κινεζικών και ιταλικών εταιριών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου αντιπροέδρου Ξι Γινπίνγκ στην Ιταλία.
Ο κ. Ξι είχε συναντήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τις οποίες επιβεβαίωσε το «μεγάλο ενδιαφέρον του Πεκίνου αλλά και των κινεζικών εταιριών για ενίσχυση των επενδύσεών τους στην Ιταλία».
Η επίσημη επίσκεψη του κ. Ξι ακολουθεί εκείνη του Κινέζου πρωθυπουργού Oυέν Tζιαμπάο στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες συμφώνησαν να διπλασιάσουν την αξία των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων με στόχο να φθάσει στο επίπεδο των 80 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2015.
Ενώ οι κινεζικές εταιρίες συνήθως επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές, με στόχο κατά κύριο λόγο πρώτες ύλες, τρόφιμα και ενεργειακά προϊόντα, στην Ιταλία έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών αλλά και βιομηχανίας.
Μεταξύ των συμφωνιών που υπογράφηκαν χθες συμπεριλαμβάνεται μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ των εταιριών Telecom Italia και της κινεζικής Huawei Technologies, που θα συνεργαστούν για την επόμενη 5ετία κυρίως στον τομέα των ερευνών. Η μεταξύ τους συμφωνία αποτιμάται σε περίπου 1 δισ. δολάρια.
Από την πλευρά της η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή κιβωτίων ταχυτήτων σε συνεργασία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Hangzhou Advance Gearbox Group. Η συγκεκριμένη συμφωνία βάσει των εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική κυβέρνηση, αποτιμάται στα 349 εκατ. δολάρια.
Επιπρόσθετα η κινεζική εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) Mandarin Capital Partners έκλεισε συμφωνίες στον φαρμακευτικό κλάδο και σε αυτόν της κλωστοϋφαντουργίας. Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται η επένδυση ύψους 40 εκατ. δολαρίων στην ιταλική κλωστοϋφαντουργική εταιρία Miroglio, όπως διευκρίνισε κορυφαίος αξιωματούχους του ιταλικού ομίλου.
Η Ιταλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών φροντίζει να «φλερτάρει» με την Κίνα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις από τον «ασιατικό δράκο», με δεδομένο και το γεγονός ότι πολλές μικρομεσαίες κλωστοϋφαντουργίες της χώρας έχουν αναγκαστεί να κλείσουν εξαιτίας του ανταγωνισμού από την Κίνα.
O κ. Ξι, ο οποίος θεωρείται ο διάδοχος του προέδρου Χου Ζιντάο (το 2013 ολοκληρώνεται η θητεία του), βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία και έχει ήδη επισκεφθεί Κούβα, Ουρουγουάη και Χιλή.