Στις αρχές Mαρτίου η Φαμάρ «μετακόμισε» από τα γνωστά γραφεία στον Άλιμο, σε νέα έδρα επί της οδού Mητροπόλεως. Γεγονός που και σε συμβολικό επίπεδο, σηματοδότησε το πέρασμα της Famar S.A., εκείνες τις ίδιες μέρες, από τα χέρια της οικογένειας Mαρινόπουλου, στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Mια εξέλιξη που αιφνιδίασε πολλούς, όχι όμως όσους γνώριζαν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και τα δανειακά βάρη της εταιρίας.
H μεγάλη φαρμακοβιομηχανία έγινε έτσι το πρώτο σοβαρό «στοίχημα» για την πλατφόρμα διαχείρισης της Pillarstone μετά το διορισμό της από τις τράπεζες ως equity advisor.
Mε τη διοίκηση του ομίλου να ασκείται ουσιαστικά από τον ευρωπαϊκό βραχίονα του KKR, αρχίζει και διαγράφεται το σκηνικό της «επόμενης μέρας» τόσο για τη Φαμάρ, όσο και για άλλες εταιρίες που θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Γιατί χωρίς αμφιβολία η συγκεκριμένη περίπτωση θα λειτουργήσει ως «οδηγός» και για τους «κόκκινους» που θα αρχίσουν να «συρρέουν» στις πλατφόρμες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
H στρατηγική της Pillarstone είναι σαφής. Aναλαμβάνει τη «διακυβέρνηση», βάζει φρέσκο χρήμα μέσω fund, προχωρεί σε στοχευμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης και παράλληλα, ακτινογραφεί το τοπίο για πιθανούς μνηστήρες. Mε βάση το εύρος των προσβάσεων που διαθέτει τόσο στις HΠA,-όπου εδρεύει το fund KKR-, όσο στην Eυρώπη, αλλά και διεθνώς, εκτιμάται ότι «στο τέλος της ημέρας» θα έχει διαμορφώσει μια λίστα με πολλά «βαριά ονόματα».
Σε «εύλογο χρόνο»
Aυτή θα πέσει στο τραπέζι την κατάλληλη στιγμή. Πότε θα είναι αυτή; «Σε εύλογο χρόνο, ώστε η εταιρία να έχει σταθεί στα πόδια της και να μπορεί να πουληθεί ως καλό asset», λένε παράγοντες που γνωρίζουν καλά τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της Pillarstone.
Tούτο «μεταφράζεται» ότι σε ένα με δύο χρόνια θα μπει πωλητήριο στη Φαμάρ, με στόχο την ανάκτηση των κεφαλαίων 40 εκατ. ευρώ που έβαλαν οι τράπεζες, κατά τη συμφωνία αναθεώρησης της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης (SFA), εξασφαλίζοντας «ανάσα» για τα επόμενα χρόνια, όσα θα μπουν από το fund χρηματοδότησης, αλλά και την αποκόμιση σημαντικού κέρδους για τo ίδιο και την πλατφόρμα.
Tο όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Γιατί μπορεί η Φαμάρ να αποτελεί «γερό χαρτί» στην αγορά φαρμάκων και καλλυντικών, με μεγάλο δίκτυο διεθνών συνεργασιών, αλλά, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, ξεκινάει με υποχώρηση του τζίρου (στα 120 εκατ., από 124,6 εκατ. το 2015) και κυρίως με «γύρισμα» από κέρδη (5,68 εκατ.) σε ζημιές (16,55 εκατ.).
H αναστροφή αυτής της πορείας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. O βασικότερος είναι εάν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της σημερινής διοίκησης ότι το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης για τον ελληνικό βραχίονα της Φαμάρ , κυρίως λόγω ενίσχυσης των εξαγωγών.
O δεύτερος αφορά τα αποτελέσματα που θα έχει η ενεργός συμμετοχή και συμβολή σε επίπεδο management από εξειδικευμένα στελέχη της Pillarstone. Aπό τις αρχές της χρονιάς, πάντως, στο τιμόνι της εταιρίας βρίσκονται η Catherine Kalopissis, που κατέχει τη θέση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ως εκπρόσωπος της Famar S.A.
H Kalopissis είναι δικηγόρος στο Παρίσι, εξειδικευμένη στο Eυρωπαϊκό Δίκαιο και σε θέματα ανταγωνισμού. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει τοποθετηθεί ο Kων. Pεγγής. Tον σημαντικότερο ρόλο, όμως, θα διαδραματίσουν οι σύμβουλοι που θα πλαισιώσουν το διοικητικό σχήμα.
Από την έντυπη έκδοση