Η 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα από σήμερα το πρωί και μέχρι την Πέμπτη κάνει τον γύρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται στις κινητοποιήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ με σύντομα δημοσιεύματα.
«Στην Ελλάδα απεργούν οι δημοσιογράφοι και οι συντάκτες. Μέχρι την Πέμπτη νωρίς το πρωί δεν υπάρχουν ειδήσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ούτε εφημερίδες κυκλοφορούν», σημειώνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Όπως επισημαίνει, «η διαμαρτυρία στρέφεται κυρίως ενάντια στην υψηλή ανεργία και την ευρέως διαδεδομένη μερική απασχόληση στον κλάδο. Οι δημοσιογράφοι θέλουν όμως επίσης να διασφαλίσουν ότι θα λαμβάνουν εγκαίρως τους μισθούς και τις αμοιβές τους και ότι θα ληφθούν μέτρα για τη διάσωση του ελλειμματικού ασφαλιστικού φορέα τους (ΕΔΟΕΑΠ)».
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση για «νέα απεργία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα», παρατηρώντας ότι «είναι η τέταρτη απεργία τέτοιου είδους από τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς».
«Καταστροφικές συνθήκες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς»
Ο γερμανικός Τύπος, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δημοσιεύει νέα ρεπορτάζ για τις απελπιστικές συνθήκες ζωής των προσφύγων και μεταναστών στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Για «καταστροφικές συνθήκες σε υπερπλήρεις καταυλισμούς» κάνει λόγο ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «σχεδόν 15.000 πρόσφυγες πολέμου και άνθρωποι που μετανάστευσαν λόγω φτώχειας βρίσκονται καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά και καλούνται να ζήσουν εκεί κάτω από καταστροφικές συνθήκες: σε υπερπλήρεις σκηνές και χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφή και νερό».
Το δημοσίευμα σχολιάζει την ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στην αρχή της εβδομάδας 19 οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση των προσφύγων. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «είναι μια απελπισμένη έκκληση για βοήθεια αυτή που απευθύνουν τώρα οι 19 οργανώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση – (σ.σ. μια έκκληση) για λογαριασμό χιλιάδων ανθρώπων που έχουν κατέληξαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έχουν παγιδευτεί εκεί κάτω από απάνθρωπες συνθήκες».
Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «η Αθήνα δέχεται ολοένα αυξανόμενες πιέσεις διεθνώς εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Οργανώσεις αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά που πλήττονται και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εδώ και εβδομάδες σημαίνουν επανειλημμένα συναγερμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγα πράγματα», παρατηρεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας του Ντύσελντορφ, επισημαίνοντας ότι ακόμη εκκρεμεί μια απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ανοιχτή επιστολή.
Αναφορά στην απελπιστική κατάσταση των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου κάνει και ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής Der Standard. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι «οι (σ.σ. προσφυγικές) ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται απρόσκοπτα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν τώρα να σταματήσει ο εγκλεισμός των προσφύγων». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ενώπιον υποστηρικτών του ότι η προσφυγική κρίση θα επιλυθεί με «αλληλεγγύη και αίσθημα φιλοξενίας», όπως γράφει η Der Standard, η οποία σχολιάζει: «Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να ηχούν χλευαστικά στα αυτιά των προσφύγων στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο. Τίποτα δεν έχει επιλυθεί εκεί. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα».
«Ασθενής» η ολυμπιακή φλόγα
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται και στη σημερινή τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, σχολιάζοντας τα σύγχρονα σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού που πλήττουν το ολυμπιακό πνεύμα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στις αθλητικές της σελίδες: «’Απόλλωνα’, φώναξε η πρωθιέρεια από τον Ναό της Ήρας και συνέχισε: Θεέ του ήλιου και του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε τη δάδα…’ Κανείς δεν ήταν εκεί. Κανένας Απόλλωνας, κανένας ήλιος, καμία ακτίνα. Ο θεός ήταν ανήμπορος την Τρίτη, δεν βρισκόταν στη θέση του στην Αρχαία Ολυμπία. Φλόγα υπήρξε όμως παρόλα αυτά από μια άλλη δάδα. Έτσι σώθηκαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα», σχολιάζει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, εξηγώντας ότι η ολυμπιακή φλόγα θα μεταφερθεί στην Πιονγκτσάνγκ, όπου θα ξεκινήσουν στις 9 Φεβρουαρίου 2018 οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η FAZ αναφέρεται στην προστασία της ολυμπιακής φλόγας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως «σύμβολο ειρήνης» και επισημαίνει: «Όσο πιο πολύ προστατεύει τη φλόγα της η ΔΟΕ, τόσο λιγότερο φαίνεται να εμπιστεύονται άνθρωποι αυτό το σύμβολο. Νιώθουν να τους τυφλώνει μια διαπεραστική λάμψη που δίνει χώρο στο σκοτάδι για συμφωνίες γύρω από το ντόπινγκ και άλλες μορφές προδοσίας του αθλητισμού».
Για «ασθενή φλόγα» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι το ολυμπιακό πνεύμα μάλλον δεν ήταν ποτέ λιγότερο παρόν από ότι στις μέρες μας. «Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ επαίνεσε την Αρχαία Ολυμπία ως σύμβολο ειρήνης. Ο Απόλλωνας δεν αντέδρασε, ήταν πολύ αδύναμος απέναντι στα σύννεφα», σχολιάζει αλληγορικά η εφημερίδα του Μονάχου.