30 χρόνια μετά το «κραχ», τα ρεκόρ της Wall Street προβληματίζουν
Στις 19 Οκτωβρίου 1987, ξημέρωνε μια Δευτέρα που θα έμενε στην ιστορία ως η «Μαύρη Δευτέρα». Εκείνη τη μέρα, η Wall Street θα «πλήρωνε» τις πολύ υψηλές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών με μια εφιαλτική διόρθωση. Το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν θα διόρθωνε απλώς. Θα βυθιζόταν στην άβυσσο.
Τριάντα χρόνια μετά από εκείνη τη Δευτέρα, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να κάνει το ένα ρεκόρ μετά από το άλλο και τον Donald Trump να περηφανεύεται για τα 66 ρεκόρ που έχει σπάσει η Wall Street από τη μέρα της εκλογής του ως σήμερα, οι αγορές και οι αναλυτές δεν μπορούν παρά να τα παρακολουθούν με τρόμο και να αναρωτιούνται αν επίκειται κάποια απότομη διόρθωση, όπως τότε.
Τρεις δεκαετίες πριν, τον Αύγουστο του 1987, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κατέγραφαν συνεχή ρεκόρ. Από τον Σεπτέμβριο που θα ακολουθούσε, είχε αρχίσει η διόρθωση με τα αρνητικά πρόσημα. Την εβδομάδα πριν από τη «Μαύρη Δευτέρα», είχε δοθεί το σήμα. Είχαν υπάρξει «σημάδια», με την υποχώρηση των ασιατικών και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Εκείνη τη μέρα, θα δινόταν το σήμα για τη μαζική ρευστοποίηση θέσεων.
Ο εφιάλτης, θα οδηγούσε τον Dow Jones σε μια εφιαλτική υποχώρηση που έφτασε 22,6%, τον S&P 500 στο -20,5%, το Nasdaq κάτω από το 20%. Το κραχ ήταν γεγονός. Είναι κοινή παραδοχή ότι οι αγορές και οι κυβερνήσεις τότε δεν μπορούσαν να προβλέψουν, στις στρατηγικές που είχαν υιοθετήσει, πώς θα αντιστάθμιζαν τον επενδυτικό κίνδυνο που ερχόταν. Σήμερα, έχουν αλλάξει τα πράγματα;
Ο Ken Paulcary, στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής O’Neil Securities λέει πως οι πιθανότητες να επαναληφθεί ένα τέτοιο κραχ είναι σχεδόν μηδαμινές. «Από τα λάθη που έγιναν τότε, όταν οι αγορές αντιδρούσαν σε υπερβολικό βαθμό, έχουμε πάρει τα μαθήματά μας», λέει, μιλώντας για ένα «τεχνητό δίχτυ ασφαλείας» που έχει δημιουργηθεί.
Και, όντως, η εμπειρία μας δείχνει πως αυτό το «δίχτυ», με τους ηλεκτρονικούς circuit breakers, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα χρηματιστήρια και η διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων, αποτρέπουν τέτοιες «Μαύρες» μέρες. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι circuit breakers η πτώση της Wall Street το 2012, δεν θα είχε περιοριστεί στο 7%.
Παρόλα αυτά, όση βεβαιότητα και να μας δείχνει η ενεργοποίηση των circuit breakers εάν η πτώση ξεπερνά το 10% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Μεγάλο Μήλο, δεν μπορεί κανείς να μη βλέπει ομοιότητες στο φετινό ράλι της Wall Street με εκείνο που είχε προηγηθεί της «Μαύρης Δευτέρας».
Από την έντυπη έκδοση