Σημαντική αύξηση της τάξης του 55,9% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, επεσήμανε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
”Σχεδιάζουμε να φέρουμε σε επαφή μεγάλους αγοραστές και από την Κίνα με ελληνικές επιχειρήσεις”, είπε από το βήμα του ελληνοκινεζικού φόρουμ που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Ο υπουργός ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του φόρουμ ότι το 2010 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν μια αλματώδη αύξηση της τάξης του 55,9% και σημείωσε ότι φιλοδοξία της χώρας μας είναι να τις αυξήσουμε περαιτέρω φέτος και ανέφερε ότι η Κίνα αποτελεί για τη χώρα μας ένα διαχρονικό και σημαντικό εταίρο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργείται και να αναπτύξουν κοινή δράση με τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς, όπου Ελλάδα και Κίνα εμφανίζουν αυξημένη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, το εμπόριο, οι κατασκευές.
”Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στις εξαγωγές. Το παρόν είναι ήδη ελπιδοφόρο. Υλοποιούμε ήδη ένα μεγάλο σχέδιο. Από τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχευση στις εξαγωγές μέχρι τη θεσμική άρση όλων των αντικινήτρων”, τόνισε ο υπουργός.
Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Παπαδόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι η χώρα μας είναι ο 25ος σε σειρά κατάταξης πελάτης της Κίνας, ανέφερε ότι το 78% των εξαγωγών μας στην Κίνα αφορά πρώτες ύλες και η συντριπτική πλειονότητα των κινεζικών εξαγωγών στη χώρα μας αφορά βιομηχανικά είδη.
Σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη οι κατάλληλες επαφές για μια ανάπτυξη συνεργασίας της χώρας μας με την Κίνα στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας ενώ ανέφερε ότι έχει γίνει πρόσκληση στη χώρα μας για μεταφορά τεχνολογίας σε θέματα υδατοκαλλιεργειών, γεωργίας και σεισμικής προστασίας.
Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Λούο Λινγουάν ανέφερε τη συμπαράσταση της Κίνας στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας μέσα από τη διάθεση των κινεζικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι σε καλή πορεία βρίσκεται η εξέλιξη των συμφωνιών της COSCO για τη διαχείριση προβλητών του ΟΛΠ.
Ανέφερε ακόμη ότι ήρθε στη χώρα μας και για ένα λόγο ακόμη, διότι, αυτές τις ημέρες θα δώσει την πρώτη δόση ειδικού κεφαλαίου (5 δισ δολάρια) σε Έλληνες εφοπλιστές για τις κατασκευές πλοίων στην Κίνα στο πλαίσιο συμφωνίας. Γνωστοποίησε στη συνέχεια ότι τις προσεχείς μέρες θα έρθει στη χώρα μας μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από την Καντόνα για επαφές με Έλληνες ομολόγους τους.
Ο πρόεδρος του Κινεζικού Επιμελητηρίου Εισαγωγών Εξαγωγών και Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών Ειδών (CCME) Ζανγκ Γουτζίνγκ ανέφερε ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας Κίνας φτάνει στα 4,35 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι 86 Κινέζοι επιχειρηματίες από 61 επιχειρήσεις έχουν έρθει στο φόρουμ με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με τους εκπροσώπους των 187 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν.
Ο Κ. Χασιώτης ειδικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη σημείωσε ότι στόχος είναι η χώρα μας να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός τόπος και σε αυτό τον πλαίσιο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις.
Ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας κ. Σουν Γιουνγκφού σημείωσε την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα και τόνισε τη σημασία που έχει για την Κίνα η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ώστε να φτάσει στα 3,7 εκατ. κοντέινερ το 2015. Ακόμα σημείωσε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου και μαρμάρου στην Κίνα, τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό και στον τομέα της ενεργείας.
Ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Γιαννίδης τόνισε στο χαιρετισμό του ότι παρά την κρίση, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει ”πύλη” της Ευρώπης των Βαλκανίων αλλά και πολύτιμος συνοδοιπόρος για τις αγορές της Μέσης Ανατολής.
Στη συνέχεια υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και του Κινεζικού Επιμελητηρίου Εισαγωγών Εξαγωγών και Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών Ειδών αλλά και μεταξύ εταιρειών όπως είναι η Dongfang Electric International Corporation και η DTS Hellas SA για μεταφορά τεχνολογίας σε ΑΠΕ, υδατοπτώσεις, φυσικού αερίου και γενικότερα σε έργα πράσινης ανάπτυξης και μεταφοράς πόρων.