Την κατηγορηματική τους στάση σχετικά με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους συνεχίζουν να κρατούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τόσο ο ιταλός τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι όσο και ο ολλανδός τραπεζίτης Νουτ Γουέλινγκ -και οι δυο μέλοι της ΕΚΤ- δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο «ούτε εξετάζεται αλλά ούτε και θα πρέπει να γίνει στο μέλλον».
«Η πρακτική εφαρμογή αυτής της ιδέας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και αν, παρ’ελπίδα, υλοποιηθεί θα είναι πιθανότατα πολύ καταστροφική αλλά και πιο επιβλαβής για τους φορολογούμενους» δήλωσε σε συνέδριο στο Βερολίνο ο Σμάγκι.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γουέλινγκ σε συζήτηση οικονομικών παραγόντων στο Αμστερνταμ. Ο ολλανδός τραπεζίτης επεσήμανε ότι δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά τέτοιου είδους βοήθεια αλλά μόνο «πίστωση χρόνου» για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
«Αν γινόταν αναδιάρθρωση θα υπήρχαν άμεσες συνέπειες για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία» δήλωσε.
Μάλιστα ο Σμάγκι καταδίκασε τη στάση που υιοθετεί μέρος των γερμανών οικονομολόγων και επενδυτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία».
«Το πρόβλημα προκαλείται επειδή η αναδιάρθρωση δεν αντιμετωπίζεται ως η έσχατη λύση αλλά ως μέτρο πρόληψης αν όχι ως προϋπόθεση για τη λήψη νέας οικονομικής ενίσχυσης» τόνισε ο Σμάγκι.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τόσο η πτώχευση όσο και μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους θα είναι «επώδυνη και γεμάτη δυσκολίες» τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για τους φορολογούμενους πολίτες.
«Θα καταγραφούν τεράστιες ζημιές (…) και θα απαιτηθεί ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και συνεπώς νέες ενέσεις ρευστότητας από το δημόσιο ταμείο» δήλωσε.
Ως επιστέγασμα των εκτιμήσεών του ο Σμάγκι συνέστησε ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα «την πιστή εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος».