Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει το Δημόσιο στην ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Με την ανταλλαγή αυτή το Δημόσιο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.
Τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν έως το 2042.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος. Αντιστοίχως, από τη συναλλαγή αυτή το Δημόσιο Χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει, αυτό που τεχνικώς ονομάζεται «καμπύλη επιτοκίων», συμβάλλοντας συνακάλουθα, στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο μετά από αποχή περίπου 3 ετών, εκδίδοντας 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου τόσο για φέτος όσο και για το 2018, είναι πλήρως καλυμμένες από τα χρήματα του τρίτου προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό, το 2019 για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους θα απαιτηθούν περίπου 19 δισ. ευρώ.