Τη διαβεβαίωση ότι η αντιμετώπιση της «αόρατης» εργασίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στο Συνέδριο για τις Ανισότητες, ενώ χαρακτήρισε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κομβικής σημασίας.
Ωστόσο, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη ο στόχος δεν πρέπει να είναι η επαναφορά στην προ κρίσης κατάσταση αλλά ένα νέο μοντέλο με επαναστατικές και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις υπέρ αυτών «που δεν έχουν φωνή» δηλαδή των νέων, των μεταναστών και των επισφαλών εργαζόμενων.
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι οι ΣΣΕ είναι το εργαλείο των εργαζομένων για να μπορούν να διαπραγματεύονται και επισήμανε ότι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που είναι αντίθετοι σε αυτό το ζήτημα έχει επιτευχθεί με νομοθέτηση η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο του 2018.
Ανέφερε επίσης ότι ακόμα πιο σημαντική ήταν η πολιτική κινητοποίηση που υπήρξε στην Ευρώπη. Ωστόσο η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επαναφορά ή αποκατάσταση. «Μιλώντας για αποκατάσταση κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στην αναπαραγωγή ενός αποτυχημένου μοντέλου. Η δική μας προτεραιότητα είναι να κάνουμε τους αόρατους εργαζόμενους ορατούς. Γι’ αυτό η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι για εμάς κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Γι’ αυτό υλοποιούμε δράσεις και παρεμβάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εκπονούμε και υλοποιούμε έναν οδικό χάρτη βήμα βήμα εδώ και πάνω από ένα χρόνο , με πιλοτικούς ελέγχους , καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία, μέσα και από νομοθετικές ρυθμίσεις και κάποια αποτελέσματα υπάρχουν ήδη».
Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα τόνισε ότι μέσα από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η παραβατικότητα στην αδήλωτη εργασία «αντίθετα με όσα λέει ο ΣΕΒ» δεν προέρχεται από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά πρωτίστως από τις μεγάλες. Δηλαδή το κεντρικό κομμάτι της αγοράς εργασίας».
Η υπουργός στην ομιλία της υπερασπίστηκε της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με διάφορες δράσεις όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που πάει σε πάνω από 600.000 ανθρώπους και αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας η οποία, όπως τόνισε, αποκλιμακώνεται μειωμένη κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.