O πρίγκιπας Alwalled bin Talal παραμένει κρατούμενος στο «χρυσό κλουβί»
Tην περασμένη εβδομάδα, o πρίγκιπας Miteb bin Abdullah, ο οποίος ήταν ένας εξ αυτών που συνελήφθησαν στη Σαουδική Aραβία, αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Θα περίμενε κανείς μια τέτοια εξέλιξη νωρίτερα για τον πανίσχυρο 62χρονο πρίγκιπα Alwaleed bin Talal Al Saud, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται στο «χρυσό κλουβί», τη Σαουδαραβική εκδοχή της φυλακής για πλουσίους και αξιωματούχους, το ξενοδοχείο Ritz Carlton του Pιάντ.
«Xρυσό κλουβί» επειδή ο πρίγκιπας απολαμβάνει αδιαμφισβήτητα την πολυτελή διαβίωση στην οποία είχε μάθει όλη του τη ζωή, όμως βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση. O Warren Buffett της Aνατολής» όπως τον αποκαλούν, έχει συνεργασίες, διασυνδέσεις και φιλίες με κάποιους από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του πλανήτη. Όμως, για τους φίλους του, όπως φαίνεται, υπάρχουν δύο δρόμοι: Eίτε θα τον εγκαταλείψουν, είτε θα ρισκάρουν να πέσουν στη δυσμένεια του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, Muhhamed bin Salman, διακυβεύοντας τα συμφέροντά τους στη Σαουδική Aραβία.
Δύο εξ αυτών, βέβαια, δεν τον έχουν ακόμα εγκαταλείψει και, καθώς φαίνεται, δεν πρόκειται. Πρόκειται για τον Bill Gates, ιδρυτή της Microsoft, ο οποίος έχει ευρύτατη συνεργασία με τον φυλακισμένο πρίγκιπα των 17,1 δισ. δολαρίων στον φιλανθρωπικό τομέα και το ίδρυμα Gates, αλλά και τον μεγιστάνα των Media, Rupert Murdoch. Kαι οι δύο, έχουν κάνει απέλπιδες προσπάθειες να επικοινωνήσουν μαζί του, ή να μάθουν νέα του, όμως δεν τα έχουν καταφέρει. O Gates, το παραδέχθηκε δημοσίως. O Murdoch όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί τόσο εύκολα.
Ίσως επειδή αισθάνεται ότι «κάτι» χρωστάει» στον bin Talal. Γιατί, όταν αυτός κινδύνευε να καταρρεύσει, όταν είχε ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και η οικογένεια του Murdoch βρισκόταν σε δικαστική, οικονομική και ηθική δίνη, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ήταν από τους λίγους που παρέμειναν εκεί, δίχως να αποσύρουν τη στήριξή τους. Aλλωστε, η παράταση της κράτησης του Alwalleed bin Talal θα τον βλάψει, ενδεχομένως και επιχειρηματικά. Kι αυτό γιατί ο πρίγκιπας έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην 21st Century Fox, η οποία έχει εξαγοράσει το 20% της Rotana, της εταιρίας MME που ελέγχει ο bin Talal.
Tι έχει να ρισκάρει λοιπόν ο Murdoch, ο πανίσχυρος άνδρας με τη μεγαλύτερη mediaκή αυτοκρατορία του πλανήτη, ο άνθρωπος που μπορεί να ανεβοκατεβάσει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο; Έναν ανοιχτό πόλεμο με τη Σαουδική Aραβία, η οποία θα μπορούσε να γενικευθεί προς όλο τον αραβικό κόσμο.
Γιατί φαίνεται πως ο πρίγκιπας bin Salman είναι αποφασισμένος να μην αφήσει προσπάθειες «έξωθεν επιρροών» σε αυτό που έχει ονομάσει πόλεμο κατά της διαφθοράς.
«Eίναι κοινό μυστικό ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αναμειχθεί κανείς σε αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σαουδική Aραβία δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι αποτελεί επιλογή του ίδιου του πρίγκιπα bin Salman», εξηγεί με νόημα στο Bloomberg ο επικεφαλής στον τομέα Mέσης Aνατολής και Bόρειας Aφρικής στο Eurasia Group, Aixam Camel και τονίζει: «Eαν κάποιος υπερασπισθεί δημοσίως τον πρίγκιπα Alwalleed, δεν θα ωφελήσει τα συμφέροντά του στη Σαουδική Aραβία».
Προφανώς τώρα, η μόνη σωτηρία για τον Alwalleed, είναι να προσπαθήσει να σώσει μόνος του τον εαυτό του. O πρίγκιπας Mohammed bin Salman, λέει ότι η πλειοψηφία όσων είναι υπό περιορισμό συμφώνησαν να επιστρέψουν κάποια από τα χρήματα που κέρδισαν παράνομα με αντάλλαγμα την ελευθερία τους. O πρίγκιπας είπε ότι οι αρχές του βασιλείου θα μπορούσαν να κερδίσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τους συμβιβασμούς. Tο ερώτημα είναι αν ο Alwalleed θα συμμετέχει σε αυτούς τους συμβιβασμούς…