Για τον προπηλακισμό που δέχθηκε χθες στη Χίο, για τον επικείμενο ανασχηματισμό, για το δημοψήφισμα, για το ασφαλιστικό, αλλά και για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο κ. Σκανδαλίδης, τόνισε ότι κανείς δε θα βγει αλώβητος από την κρίση. «Εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση και γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Γιατί νομίζουν μερικοί ότι θα βγουν αλώβητοι από αυτή την κρίση; Είναι γελασμένοι, δεν έχουν σχέση με την πολιτική αυτοί που πιστεύουν ότι θα βγουν αλώβητοι από αυτή την κρίση. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι, όμως να κάνουμε τη δουλειά μας, να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά
Στην συνέχεια υποστήριξε για τον ανασχηματισμό, πως πρέπει να γίνει στα πλαίσια δομικής αλλαγής, ενώ για το δημοψήφισμα τόνισε πως δεν είναι αναγκαίο σε αυτή τη φάση. Σε ότι αφορά το αφορολόγητο ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απόψεως του, πως δεν πρέπει να πέσει κάτω από τις 12.000 ευρώ, αφήνοντας αιχμές για τις αποφάσεις της κας. Κατσέλη.
Για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, υπογράμμισε πως, «. Η Ελλάδα δε θα καταργήσει τη δημοκρατία της στο όνομα οποιασδήποτε τρόικας, πρώτον.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ας γίνουν πρώτα οι συγχωνεύσεις, ας γίνουν οι αναγκαστικές μετατάξεις για να αποδώσουν τομείς που σήμερα δεν έχουν προσωπικό και δεν παράγει η χώρα»
Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης χρειάζεται και ανασχηματισμός;
«Το έχω πει από πάρα πολύ καιρό ότι χρειάζεται δομική αλλαγή, ξέρει την άποψή μου και ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός.
Την ξέρει, επανειλημμένα του την έχω δώσει και γραπτά και προφορικά. Πιστεύω σε ομάδες αποφασισμένες, πιστεύω σε αλληλέγγυους ανθρώπους σε μια κυβέρνηση και όχι ο καθένας το καπετανάτο του, πιστεύω στις συλλογικές προσπάθειες.
Αυτή είναι η γνώμη μου, παραδοσιακή, ντεμοντέ, αυτή είναι».
Για το δημοψήφισμα τι λέτε;
«Εγώ από την αρχή έχω μία στάση ότι το δημοψήφισμα δεν είναι αναγκαίο σ’ αυτή τη φάση.
Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για ευρύτερα θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα εάν είναι αναγκαίο για να προχωρήσουμε σε μια συνταγματική αναθεώρηση όπως χρειάζεται στην επόμενη ακριβώς Βουλή, αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα.
Εν πάση περιπτώσει δεν είναι και κακό που ο πρωθυπουργός ζητάει να οργανώσουμε τις πολιτικές που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να κάνουμε δημοψήφισμα αλλά για το αν πρέπει να γίνει τώρα δημοψήφισμα και με ποιο ερώτημα πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση».
Ποιες βασικές αλλαγές θα προτείνατε και πώς θα τις χρηματοδοτούσατε; Γιατί πλέον αυτός που προτείνει έχει και την υποχρέωση να προτείνει χρηματοδότηση;
«Εγώ από την αρχή είχα τοποθετηθεί πάνω σε ένα θέμα που έλεγε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει με κανέναν τρόπο και άλλες οριζόντιες περικοπές.
Εμένα δεν με ενδιαφέρει να πάνε κάποια είδη πολυτελείας στο 23% ή στα εστιατόρια ή οτιδήποτε άλλο.
Να πάνε και περισσότερα στο 23% ΦΠΑ αλλά θα μπορούσαν τα λιπάσματα για παράδειγμα και οι ζωοτροφές που σήμερα διαλύουν με τις τιμές την κτηνοτροφία της χώρας, που είναι η μόνη παραγωγική της δύναμη η αγροτική οικονομία σ’ αυτή τη φάση, να κατέβει στο 6%.
Το ίδιο πράγμα να πω για το αφορολόγητο. Το αφορολόγητο γιατί; Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να πέσει το αφορολόγητο.
Γιατί να πέσει από το 12 χιλιάδες;»
Γιατί δεν μπορεί να μαζέψει η κυβέρνηση τα λεφτά, γι’ αυτό;
«Να βάλει… να διπλασιάσει… έχει δίκιο η κυρία Κατσέλη, να διπλασιάσει τα τεκμήρια.
Τα τεκμήρια, δεν καταλαβαίνω. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτοκίνητα με 3,5 και 4 χιλιάδες κυβικά και δηλώνουν φορολογητέο ποσό 30 χιλιάδες ευρώ».
Σε σχέση με τις απολύσεις στο δημόσιο;
«Εγώ επαναλαμβάνω, οι διαδικασίες… δεν χρειάζονται να γίνουν ούτε μαζικές απολύσεις ούτε τίποτα».
Γιατί το λέτε αυτό; Βέβαια είναι η συναίνεση του πολιτικού συστήματος, δηλαδή να μείνουμε όλοι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα για να πληρώνουμε αυτούς στον δημόσιο;
«Σ’ αυτό έχετε δίκιο. Μπορώ να πω κάτι όμως;
Στον στενό δημόσιο τομέα για λόγους συνταγματικής τάξης δεν μπορεί να γίνει καμία απόλυση. Η Ελλάδα δε θα καταργήσει τη δημοκρατία της στο όνομα οποιασδήποτε τρόικας, πρώτον. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ας γίνουν πρώτα οι συγχωνεύσεις, ας γίνουν οι αναγκαστικές μετατάξεις για να αποδώσουν τομείς που σήμερα δεν έχουν προσωπικό και δεν παράγει η χώρα».
Ναι, δεν έχουμε χρόνο όμως να τα κάνουμε όλα αυτά;
«Έχουμε χρόνο, έχουμε πάρα πολύ χρόνο. Αν το κάναμε από την αρχή θα ήταν ακόμα καλύτερα, αν το κάναμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τις αναγκαστικές μετατάξεις για να γίνει ορθολογική κατανομή του προσωπικού και μετά όσοι περισσεύουν και δεν κάνουν τη δουλειά τους εγώ συμφωνώ να απολυθούν»
Για τον προπηλακισμό του στη Χίο
«Δεν ήμουν εγώ αποκλεισμένος 7 ώρες, έκανα συνεδρίαση, μίλησα σε 40 άτομα, ολοκλήρωσα τη δουλειά για την οποία πήγα. Αυτό ήταν πάνω απ’ όλα, να γίνει η δουλειά μου και μετά με βοήθησε η αστυνομία και έφυγα, δεν έγινε τίποτα.
Το δυστύχημα είναι ότι υπάρχει πια μια τυφλή ιστορία η οποία δεν οδηγεί πουθενά».