Απαραίτητες θεωρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λωζάνης, δεδομένου ότι «έχουν περάσει 94 χρόνια από την υπογραφή της και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό».
Κατά τη συνάντησή του, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε ότι «μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν πολλά καινούρια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».
Άλλωστε, υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη, καθώς «οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους».
«Πώς μπορούμε σε αυτήν την περίπτωση να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι στη δυτική Θράκη «δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη τουρκική (ως χαρακτηρισμός της μειονότητας. Δεν μπορούν να χωνέψουν να γραφεται η λέξη τουρκική σε καποια πινακίδα σχολείου ή συλλόγου». «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση μιλάω για αυτά ακριβώς τα θέματα», πρόσθεσε.
«Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;», επέμεινε.
Οι δηλώσεις Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε τον ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια και έσπευσε αμέσως να στείλει το μήνυμα για την Συνθήκη της Λωζάνης.
Στην προσφώνησή του μίλησε για την ανάγκη να είναι μια ιστορική επίσκεψη για το καλό των δυο λαών, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα ευνοεί γιατί πιστεύει ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.
«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε σχέσεις φιλίας και να είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ.».
Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου, όπως και σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω σε μια άλλη ιστορική επίσκεψη. Αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κ. Ατατούρκ. Αυτή η επίσκεψη έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και αυτή πρέπει να στηρίξει τη σχέση μας στο μέλλον.
Η συνθήκη της Λωζώνης που καθορίζει και τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση και ισχύει ως έχει. Σε ότι αφορά τις μειονότητες καθορίζει ότι υπάρχει στην Ελλάδα θρησκευτική μειονότητα και τα δικαιώματά της γίνονται σεβαστά, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο ΠτΔ είπε ότι αυτά που ανέφερε ισχύουν για όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Της ΠΓΔΜ και την Αλβανία που έχουν στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Ονόματα που προσβάλουν και θέτουν εν αμφιβόλω τα σύνορα δεν έχουν θέση, προσέθεσε.