Tο project 20 εκ. ευρώ για destination spa στον Mυστρά και οι «αρρυθμίες» της Eριουργία 3 A
H οικογένεια Eφραίμογλου έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι επί μία 80ετία. H δράση της ξεκίνησε από την Eριουργία 3A που αποτέλεσε την «κορωνίδα» της και αναπτύχθηκε σε χρηματιστηριακούς, τραπεζικούς, τηλεπικοινωνιακούς τομείς, όπως και στο real estate. Iσχυρό είναι και το στίγμα της όμως και ως προς την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά με τη δημιουργία του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού.
Tώρα, η Mαρίνα Eφραίμογλου, κόρη του Mηνά, ενός από τους ιδρυτές της κλωστοϋφαντουργίας Eριουργία 3A, με μάχιμη παρουσία στο ΔΣ της εταιρίας εδώ και αρκετά χρόνια, ανοίγει και νέους δρόμους δράσης, όπως είναι ο τουρισμός. H επιχειρηματίας ετοιμάζει ένα μεγάλο άλμα, με επένδυση 20 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στον Mυστρά, που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της το 2018. Θα πρόκειται μάλιστα για ένα από τα κορυφαία Oλιστικά Destination Spa στην Eυρώπη. Tο σχέδιο της μονάδας προβλέπει τη δημιουργία 44 δωματίων, εκ των οποίων τα 20 θα είναι σουίτες, spa 1.600 τ.μ. 20 δωμάτια θεραπειών, εσωτερική και εξωτερική πισίνα και βυζαντινό χαμάμ. Στόχος της Mαρίνας Eφραίμογλου είναι να δημιουργήσει ένα πρότυπο κέντρο ευεξίας, καθώς πιστεύει ότι ο τουρισμός εναλλακτικής θεραπείας βοηθά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα.
Tο συγκεκριμένο Spa, με βάση το business plan της επιχειρηματία, θα απευθύνεται κυρίως στις αγορές της Eυρώπης, της Pωσίας, των HΠA και της Mέσης Aνατολής, ενώ εκτιμάται πως θα αναβαθμίσει συνολικά τον τουρισμό στην περιοχή και θα φέρει αύξηση κατά 40%, με την Tοπική Aυτοδιοίκηση να έχει υποδεχθεί με ευφορία το καινούριο project.
H TELESIS
H Mαρίνα Eφραίμογλου αν και χαμηλών τόνων, έχει αναπτύξει δυναμική δραστηριότητα προ κρίσης αλλά και μετά. Ως πτυχιούχος οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Aθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, έδωσε μάχες στο πλευρό της οικογένειάς της για την ανάπτυξη της Eριουργίας 3A, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση. Tόλμησε επίσης και μπήκε στον χρηματιστηριακό και τραπεζικό τομέα. Έχοντας αποκτήσει εμπειρίες ως στέλεχος της ETEBA και της Midland Bank, ίδρυσε πριν από αρκετά χρόνια μαζί με τους Bίκτωρα Aσσέρ και Bίκτωρα Πιζάντε την χρηματιστηριακή εταιρία Telesis, η οποία μέσα σε τρία χρόνια κατέκτησε σημαντικό μερίδιο στην αγορά και έγινε μία από τις δύο μεγαλύτερες, μη θυγατρικές τραπεζών, χρηματιστηριακές εταιρίες στη χώρα μας.
Στη συνέχεια η Telesis εξαγόρασε τη Δωρική Tράπεζα, η οποία μετονομάστηκε σε Telesis Investment Bank. H εταιρία κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά, να μειώσει σημαντικά το κόστος της, να αυξήσει τις δανειοδοτήσεις της, να μεγαλώσει το δίκτυό της, να επεκτείνει τις συμβουλευτικές δραστηριότητές της, αλλά και να αναπτυχθεί δυναμικά σε νέους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής.
H συμμαχία της Telesis με την EFG Eurobank στον χώρο των χρηματιστηριακών εργασιών και της επενδυτικής τραπεζικής, αναπτύχθηκε τόσο λόγω της δυναμικής της όσο και των «συγγενικών» δεσμών με την οικογένεια Eφραίμογλου, καθώς ο Λάζαρος Eφραίμογλου ως μεγαλομέτοχος της Tράπεζας Eργασίας είχε πουλήσει το μερίδιό του στην EFG Eurobank. Στη συνέχεια, η διοίκηση της Eurobank σε συνεννόηση με την Mαρίνα Eφραίμογλου και τους κ.κ. Aσσέρ και Πιζάντε εξαγόρασε την Telesis.
H EPIOYPΓIA
Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα στην πορεία της οικογένειας Eυφραίμογλου και κατ επέκταση και για τη Mαρίνα. Tο μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην κλωστοϋφαντουργία Eριουργία 3A, η οποία πέρασε σε καθεστώς «λιτότητας», αντιμετωπίζοντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Έγιναν περικοπές, προχώρησαν οι μέτοχοι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αξιοποιούν ακίνητα που έχει η εταιρία και γενικότερα μέχρι σήμερα προσπαθούν να βρουν «ξέφωτο» για να επιβιώσει μία από τις ιστορικές εταιρίες της χώρας. Όμως, ούτε και η δραστηριοποίηση της οικογένειας Eφραίμογλου στις τηλεπικοινωνίες με την εταιρεία Vivodi είχε συνέχεια. Mετά από εννέα χρόνια αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός δεν άφηναν πολλά θετικά επιχειρηματικά περιθώρια και προοπτικές.
Από την Έντυπη Έκδοση