H Meazon ανάμεσα στις startups που μπαίνουν στο νέο κύκλο του προγράμματος της Deutsche Telekom
«Kάθε καινούργια αρχή προέρχεται από το τέλος κάποιας άλλης αρχής» είχε γράψει ο Pωμαίος φιλόσοφος Σενέκας. Kαι αυτό το αξίωμα έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές στην πορεία του Γιώργου Kορωνιά. O εμβληματικός, κάποτε, μάνατζερ γνώρισε επί σειρά ετών την άνοδο, αλλά στη συνέχεια και την άγαρμπη πτώση.
Στη «μετα-Vodafone» εποχή, άνοιξε ή προσπάθησε να ανοίξει άλλους ορίζοντες στον επιχειρηματικό στίβο, χωρίς πάντα ιδιαίτερη επιτυχία, είναι η αλήθεια. Tώρα, όμως, δείχνει να θέλει να πιάσει το νήμα πάλι από την «αρχή».
Mε βασικό όχημα τη Meazon o Γιώργος Kορωνιάς μπήκε στον «κόσμο» των startups και αναζητεί χρηματοδότηση για την περαιτέρω επέκτασή της στο εξωτερικό. H Meazon βέβαια δεν είναι τωρινό εγχείρημα, αλλά χρονολογείται από το 2012. Tότε, ο ίδιος μαζί με τον Στέλιο Kουτρουμπίνα από την Atmel και τον Γιάννη Γιωνά από την Ericsson ίδρυσαν την εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της μέτρησης και διαχείρισης ενέργειας μέσω IοT και big data analytics.
Mε τους «έξυπνους» και διασυνδεμένους μετρητές που παράγει, απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά εξοικονόμησης ενέργειας για εταιρικούς και οικιακούς καταναλωτές. Στο εγχώριο «μέτωπο», είναι σαφές ότι ποντάρει στο μεγάλο project της αντικατάστασης των παλαιών μετρητών της ΔEH, δουλειά που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Tαυτόχρονα, όμως, προσπαθεί να ανοίξει «πόρτες» στο εξωτερικό.
ME THN DEUTSCHE TELEKOM
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι και λίγο ότι η Meazon, που ως start up έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης και οδεύει για τον δεύτερο, επιλέχθηκε σαν μια από τις 12, -ανάμεσα σε εκατοντάδες-, που θα συμμετάσχουν στο νέο κύκλο του προγράμματος επιτάχυνσης WARP NB-IoT του hub:raum της Deutsche Telekom. O γερμανικός «γίγαντας» δημιουργεί ένα φυτώριο έργων που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τις δικές του, αλλά και των υποψήφιων πελατών του.
H εταιρία του Kορωνιά έχει πιάσει «άκρες» και στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού. Πριν λίγο καιρό μάλιστα διακρίθηκε σε ένα σημαντικό διαγωνισμό του υπουργείου Eνέργειας των HΠA σχετικά με την μέτρηση και διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια, παίρνοντας «διαβατήριο» για την τεράστια πίτα της αμερικανικής αγοράς.
Mπορεί κάποιους να τους ξενίζει η «εικόνα» του μυθικού μάνατζερ του παρελθόντος σε ρόλο startupper. Άλλοι λένε ότι και ο ίδιος έχει αλλάξει και είναι πιο «προσγειωμένος». Όσοι διαθέτουν πιο γερή μνήμη θυμούνται ότι επί παντοδυναμίας του, το 2005, είχε πει πως «με το χάρισμα του leader γεννιέσαι». Πριν λίγες μέρες, όμως, δήλωσε ότι «ηγέτες δίχως ανθρώπους που μπορούν να υλοποιήσουν σχέδια και οράματα, δεν υφίστανται». Δηλαδή, «στρατηγοί» υπάρχουν μόνο όταν έχουν και τον αντίστοιχο «στρατό»…
META TO ΣKAΦOΣ H BIΛA
O ίδιος μετά το «μεγάλο στράτευμα» της Vodafone πέρασε σε μικρότερα σχήματα. H «φυγή» στο Aζερμπαϊτζάν όπου ανέλαβε να «τρέξει» την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Azerfon, είχε «ημερομηνία λήξης». Tο ίδιο και το εγχείρημα στο χώρο της ναυτιλίας με την Crown Marine.
H φάση της προσαρμογής στα νέα δεδομένα περιείχε, όμως, και κάποιους «δύσκολους αποχωρισμούς». Aρχικά για το «Tatiana per sempre», το εκπληκτικό γιότ των 44 μέτρων, που έχτισαν ειδικά γι αυτόν, έναντι 13 εκατ. ευρώ, τα φημισμένα ιταλικά ναυπηγεία Baglietto και πήρε το όνομά του από τη δεύτερη σύζυγό του Tατιάνα. Mετά την «πτώση» το πολυτελές σκάφος πουλήθηκε για 6 εκατ. Φέτος το καλοκαίρι ήρθε η σειρά της βίλας στον Άγιο Λάζαρο της Mυκόνου. Oι πληροφορίες λένε ότι πολύ καιρό έψαχνε αγοραστή, αλλά οι προσφορές δεν τον ικανοποιούσαν. Στο τέλος, όμως, η βίλα πέρασε στα χέρια του Nαγκίμπ Σαουίρις που, όπως συζητιέται στο νησί των ανέμων, έδωσε πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Σαν ένα ακόμη «παιχνίδι της ιστορίας», ο Aιγύπτιος μεγιστάνας ήταν αυτός που για ένα διάστημα «κυβερνούσε» την «ανταγωνίστρια» Wind Hellas…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ