«Σημείο αναφοράς» οι Γερμανοί για το Financial Fair Play της UEFA
Το γερμανικό «μοντέλο» κερδίζει πόντους, σε εποχές που η οικονομική κρίση «λυγίζει» ακόμα και επιχειρηματικούς «κολοσσούς».
Η κατάκτηση του τίτλου στην Μπουντεσλίγκα από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, που εμφανίζει το…μισό μπάτζετ από την Μπάγερν Μονάχου, σε συνδυασμό με την «συγκράτηση» του χρέους των ομάδων της χώρας, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι Γερμανοί αποτελούν «σημείο αναφοράς» για το Financial Fair Play που εφαρμόζει σταδιακά η «μαμά» UEFA.
Τα υπέρογκα χρέη των συλλόγων από άλλα ισχυρά πρωταθλήματα «φέρνουν» τα αφεντικά της Μπουντεσλίγκα σε πλεονεκτική θέση και αυτό γιατί κατάφεραν να εμφανίσουν: έλεγχο του κόστους, ταχύτατη προσαρμογή στην διαχείριση και ισορροπία στα χρέη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, τα «ανοίγματα» των ομάδων της Μπουντεσλίγκα την περίοδο 2009-2010, σεζόν ήταν περίπου 963 εκατ. ευρώ και το 2005-06 βρέθηκαν στα 780 εκατ. ευρώ.
Η σύγκριση με την «Premier League» είναι…απελπιστική για τους Άγγλους, που το 2009 ήταν οι πιο χρεωμένοι όλων, με οφειλές πάνω από 3,8 δισ. ευρώ!
Η ομάδα η οποία θεωρείται αγωνιστικό και…οικονομικό «μοντέλο» για όλη την Ευρώπη θεωρείται η Ντόρτμουντ. Με μπάτζετ 147,4 εκατ. ευρώ σήκωσε την κούπα, τα…μισά από τα 295 εκατ. ευρώ των Βαυαρών.
Παράλληλα, η συνολική αξία των 521 παικτών των 20 ομάδων της τοποθετεί την «Premier League» στην 1η θέση με 3,334 δις. ευρώ, έναντι 2,562 δις. ευρώ της «Primera Division», 2,419 δις. του Καμπιονάτο και 1,719 εκατ. ευρώ της Μπουντεσλίγκα (πηγή: transfermarkt.de).
Εν ολίγοις, οι αγγλικές ομάδες θα…ξεχρέωναν, αν πουλούσαν όλους τους ποδοσφαιριστές τους!