Στην παρουσίαση έρευνας με τίτλο η γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τις συνέπειες του φαινομένου αυτού στην οικονομική μας ζωή μίλησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες ο οποίος μάλιστα εξέφρασε και την άποψη ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα εξελίσσεται σε μεγαλύτερο του δημοσιονομικού προβλήματος»
Η έρευνα, με θέμα τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εκπονήθηκε για λογαριασμό της ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α), από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Τα συμπεράσματα
Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι «η καθημερινή συνάθροιση των λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ομόνοιας και η προσπάθειά τους να επιβιώσουν οδήγησαν στην άνθιση του παραεμπορίου. Η μαζική παρουσία τους στο κέντρο της πόλης προσέδωσε μια εικόνα που δε συνάδει με τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Η συμβίωσή τους με τους υπόλοιπους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής κατέστη προβληματική. Καλλιεργήθηκε αίσθημα μειωμένης δημόσιας ασφάλειας, το οποίο με τη σειρά του αποθάρρυνε τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα και προσέλκυσε περιθωριακά στοιχεία.
Η λανθασμένη επιλογή για εγκατάσταση σταθμών του ΟΚΑΝΑ στην ευρύτερη περιοχή επέτεινε σημαντικά το πρόβλημα. Από το 2008 η αστυνομία θεωρεί πως στην ευρύτερη περιοχή έχει σχηματιστεί γκέτο.
Τώρα το πρόβλημα έχει καταστεί περίπλοκο και η επίλυσή του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Πολλές παθογένειες που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία της πόλης, τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, τα μεταναστευτικά ρεύματα που αδυνατεί να διαχειριστεί το ελληνικό κράτος και την οικονομική συγκυρία, συντελούν στην αναπαραγωγή παθογόνων καταστάσεων και οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου».
Η άποψη του Σγουρού
«Πάνω από όλα τα αγαθά και τα δικαιώματα, είναι η προστασία της ζωής και η ασφάλεια των πολιτών.
Αν δεν εξασφαλίσουμε αυτό, καταργούμε στην πράξη όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα. Εχουμε υποχρέωση να παρέμβουμε και να διασφαλίσουμε αυτά τα δικαιώματα. Μόνο αν επιστρέψει η ζωή στο κέντρο της πόλης, αν επιστρέψουν οι κάτοικοι και οι δημόσιες υπηρεσίες, αν ξαναζωντανέψει ο επαγγελματικός ιστός και ελεγχθούν οι παράνομοι και μη καταγεγραμμένοι μετανάστες στο κέντρο της πόλης, θα μπορέσουμε να δούμε κάποια πρόοδο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Σγουρός
Η θέση του Καμίνη
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Καμίνης, σχολίασε τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στο ιστορικό κέντρο:
«Απελευθερώνοντας τον δημόσιο χώρο και ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στη χρήση του.
Αποκεντρώνοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες και βελτιώνοντας την ποιότητά τους. Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για αναψυχή και κοινωνική συνεύρεση στο κέντρο και τις γειτονιές.
Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν στην Αθήνα, να συναλλαγούν, να εργαστούν, να επανακατοικήσουν. Προωθώντας, τέλος, πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της».
Τόνισε, δε, πως «θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο από τον Δήμο ή μόνο από την κυβέρνηση ή μόνο, έστω, με την καλή τους συνεργασία. Είναι μια προσπάθεια κυριολεκτικά εθνικής σημασίας, που απαιτεί τη σύμπραξη και τη συμμετοχή όλων».
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, η υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα, ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης και Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Νάκος, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, κ. Γιάννης Ραχωβίτσας και η κυρία Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.