Μια πρωτοποριακή ιδέα εφαρμόζεται στην περιοχή Μάλβερν Χιλς του Γουορσεστερσάιρ, στην Μ. Βρεταννία για την ηλεκτροδότηση ενός δρόμου. Μια λάμπα φωτίζει τους διαβάτες με ενέργεια που παράγεται από τα περιττώματα σκύλων.
Πώς γίνεται αυτό; Οι ιδιοκτήτες των συμπαθών τετράποδων συλλέγουν, ως οφείλουν, τις ακαθαρσίες αυτών και τις απορρίπτουν σε ειδικό δοχείο στη βάση της λάμπας. Στη συνέχεια τραβούν πέντε φορές έναν μοχλό, με αποτέλεσμα τα περιττώματα να εισέρχονται εκεί, να αναδεύονται και να διασπώνται από μικροοργανισμούς παράγοντας μεθάνιο, που δίνει φως στη λάμπα και λίπασμα.
Ο Brian Harper είναι ο εμπνευστής του συγκεκριμένου μηχανισμού και ανέφερε στο Guardian ότι απέκτησε την ιδέα πριν από τρία χρόνια επειδή βαρέθηκε να βλέπει… τροφαντά σακουλάκια γεμάτα με ακαθαρσίες σκύλων να κρέμονται σε διάφορα σημεία περισυλλογής απορριμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο 10 σακούλες μπορούν να δώσουν ενέργεια για να ανάβει η λάμπα επί δύο ώρες.
“Το φωταέριο εξάπτει τη φαντασία των ανθρώπων και τους δείχνει πως ακόμη και τα περιττώματα σκύλων έχουν αξία”, αναφέρει. Το επόμενο βήμα για τον εφευρέτη είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον πάρκων και τεχνολογιών.
Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν την κοπριά των ζώων ως καύσιμο από τη νεολιθική εποχή και γνωρίζουν πώς να παράξουν εύφλεκτο αέριο από αποσυντεθειμένη οργανική ύλη από τον 17ο αιώνα. Μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας από ζωική κοπριά και ανθρώπινα λύματα έχουν χρησιμοποιηθεί ανά καιρούς στη Δύση. Αλλά αυτή τη στιγμή ο Harper βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας νέας κίνησης καινοτόμων εφευρετών που βρίσκει έξυπνους, βιώσιμους τρόπους αξιοποίησης της ενέργειας των περιττωμάτων.