Την ύπαρξη βάσιμων ενδείξεων ότι ένα μεγάλο αστεροειδές προσέκρουσε στην Γη πριν 800.000 χρόνια, διαταράσσοντας το κλίμα στον πλανήτη υπερασπίζονται Αυστραλοί επιστήμονες σε σχετική τους δημοσίευση στο περιοδικό γεωλογίας “Geology”.
Το φαινόμενο αποκαλείται “κατακλυσμική πρόσκρουση” και θεωρείται το πιο πρόσφατο που συνέβη στον πλανήτη μας, επηρεάζοντας ριζικά τις συνθήκες ζωής τότε. Κατά πάσα πιθανότητα συνέβη στη νοτιοανατολική Ασία, χωρίς όμως ακόμα να έχει βρεθεί ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς διαμέτρου ενός χιλιομέτρου.
Εκτιμάται ότι έπεσε με τόση δύναμη, που τα υλικά της πρόσκρουσης κάλυψαν σχεδόν το ένα δέκατο της επιφάνειας του πλανήτη μας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροβιολόγο και γεωχημικό ‘Ααρον Καβόζι του Πανεπιστημίου Κέρτιν του Περθ ανακάλυψαν στην Ταϊλάνδη απομεινάρια που μαρτυρούν το καταστροφικό συμβάν. Όμως, ο ίδιος ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πτώση, δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Τόσο μεγάλες προσκρούσεις ουράνιων σωμάτων -αστεροειδών ή κομητών- μπορούν να διαταράξουν σοβαρά το κλίμα της Γης, καθώς καλύπτουν την ατμόσφαιρα με ένα πυκνό στρώμα σκόνης και άλλων αερίων, μπλοκάροντας έτσι το φως του Ήλιου για μήνες ή και για χρόνια.
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν βρει στην Ασία, στην Αυστραλία και στην Ανταρκτική διάσπαρτες και άλλες ενδείξεις ότι υπήρξε μια τέτοια πρόσκρουση. Πρόκειται για τηκτίτες, υαλώδη σώματα βάρους άνω των 20 κιλών, που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν κατά την πτώση του αστεροειδούς και εκτοξεύθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις.
Μελετώντας τη χημική σύνθεση τέτοιων τηκτιτών από την Ταϊλάνδη ο Καβόζι συμπέρανε ότι στο εσωτερικό τους είχαν δημιουργηθεί κρύσταλλοι ζιρκονίου υπό συνθήκες τρομερά υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών, οι οποίες παραπέμπουν σε μια πρόσκρουση αστεροειδούς.
Σε περίπτωση που ισχύει αυτό το επιστημονικό σενάριο θα πρέπει να υπάρχει κάπου στην περιοχή ένας μεγάλος και γεωλογικά νέος κρατήρας εκτιμώμενης διαμέτρου 50 έως 100 χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες όμως δεν έχουν ανακαλύψει κάτι ανάλογο. Αν ποτέ γίνει αυτό, θα φωτίσει και άλλα ερωτήματα, όπως αν και πώς επηρέασε η πρόσκρουση τους προγόνους μας εκείνης της εποχής.