Η μικροσκοπική Κύπρος θα μπορούσε να γίνει το επόμενο πρόβλημα στην κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ καθώς οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν την αξιολόγηση της εξαιτίας της έκθεσης της στην Ελλάδα και η άνοδος των αποδόσεων υποδεικνύει συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ομόλογα της χώρας, αναφέρει Reuters σε δημοσίευμα της Παρασκευής.
Σε ανάλυση του το πρακτορείο σημειώνει ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης και με βάση αρκετές μετρήσεις των δημοσιονομικών της βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ωστόσο, μετά την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα της χώρας από τον περασμένο Μάιο, ορισμένοι αναλυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρειαστεί ένα διεθνές πακέτο διάσωσης, αναφέρει το πρακτορείο.
Το Reuters αναφέρεται παράλληλα σε έκθεση της Commerzbank την προηγούμενη εβδομάδα η οποία συστήνει στους επενδυτές να απέχουν από αγορές κρατικών ομολόγων της χώρας.
Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι η Κύπρος αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Εκτιμά παράλληλα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ αυτό το έτος, μέγεθος πολύ μικρότερο σε σχέση με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ.
Άρα, αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ευκολία να αναλάβει τη σωτηρία της Κύπρου. Ωστόσο, ένα τέταρτο πακέτο διάσωσης στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στις αγορές υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η κρίση του χρέους μπορεί να εξαπλωθεί από τη μία χώρα στην άλλη.